Проекти

Есенни "Литературни маршрути"

Програма септември-октомври 2024

Есенни "Литературни маршрути": 1
Литературен маршрут – „Омагьосващи висини: литературно-философски траектории на планината“ с автори и водещ Тодор П. Тодоров, юли 2024, фотограф: Яна Лозева
Есенни "Литературни маршрути": 2
Младост: между блоковете, в редовете. Литературен маршрут в Младост 1 и 2“ с автор и водещ Тодора Радева // Маршрутът беше част от лятната програма за изкуство в града „Девет слона“, юли 2024, фотограф: Яна Лозева
Есенни "Литературни маршрути": 3
Снимка на Стефан Иванов по време на „Гледане с разбиране: Литературен маршрут в Квадрат 500“ от юни 2023, фотограф: Яна Лозева

◊ ЕСЕННИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ 2024

Програма септември-октомври:

:: „Затрупана София“ и вечното състояние на Кирил Христов
Литературен маршрут с автор и водещ София Стоянова
18 септември | 18:30 ч. |  Начална точка: Народен театър „Иван Вазов“
Част от фестивала „Аз съм София“

:: Отворени врати, задънени улици: за литературните начала и дебюти
Литературен маршрут с автор и водещ Стефан Иванов
25 септември | 21:30 ч. | Начална точка: 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“
Част от „Нощ на литературата“

:: Разходка в корема на кита / Литературен маршрут за Константин Павлов
Автор и водещ: Яна Букова
01 октомври | 18:30 ч. | Начална точка: градинката на ъгъла на улиците „Ангел Кънчев“ и „Солунска“

:: Серия литературни маршрути за 7. клас
Автори: Тодора Радева и Йоанна Елми
Автори на последния маршрут са Биляна Курташева и Вяра Николова
Водещ: Тодора Радева 
3, 8, 10 и 15 октомври| 18:30 ч.
В партньорство с учебно-артистичен център „Вярабел“

:: Серия литературни маршрути за 12. клас
Автори: Тодора Радева и Йоанна Елми
Водещ: Тодора Радева 
22, 23 и 29 октомври| 18:30 ч. 
В партньорство с учебно-артистичен център „Вярабел“

Литературните маршрути продължават през септември и октомври! Тази година фондация „Прочети София“ организира своя най-многоброен сезон от маршрути в София и за първи път включва съвсем в края му 7 маршрута, специално създадени за ученици от 6 до 12 клас.

Есенните маршрути обаче започват на 18 септември от 18:30 ч. със „Затрупана София“ и вечното състояние на Кирил Христов“, с автор и водещ София Стоянова, която разказва за него: „Литературен дебют с всепризнат успех. Преломни спорове с кръга „Мисъл“. Автор на първия български еротичен роман „Тъмни зори“. Безизходни събития, довели до изгнание в чужбина. Писал „повече отколкото трябва“. Затъмнен и потулен образ по времето на социализма. Преоткриването на неговия лик чрез Радой Ралин и внучката Невена Христова. Това са някои кадри от вълнуващата съдба на Кирил Христов.

От неговото време до сега, градът ни многократно е променил своя вид, но улиците си остават същите. На 18 септември заедно ще пресечем улиците, които ежедневно е пресичал поетът, включително и тази, която е трябвало да бъде кръстена на негово име. Дано те да ни разкрият още интересни истории за него.“

Литературният маршрут е част от фестивала „Аз съм София“, а неговата начална точка е Народен театър „Иван Вазов“.

София Стоянова е бизнес анализатор по професия, но влечението ѝ е към литературата. Тя е автор на къси разкази и статии, съставител е на поетичната книга на Радой Ралин „Късно откритие“ („Модерно изкуство“, 2023). Той е неин дядо, а изданието е по повод 100 години от рождението му. 

Седмица по-късно по време на тринадесетата „Нощ на литературата“ ни очаква и вече традиционния Нощен литературен маршрут! Тази година негов автор и водещ ще бъде поетът и драматург Стефан Иванов. Той озаглавява своята литературна вечерна разходка из София – Отворени врати, задънени улици: за литературните начала и дебюти“. В този личен (точно както нощта предполага) маршрут Стефан Иванов ще ни разходи из тъмните кътчета на паметта, ще свърже текстове за нощта от Димитър Воев, Далчев, Яворов и от забележителното изследване за нощта на Цочо Бояджиев с началото на своя литературен път и спомени за затворени редакции;  списанията „Родна реч“ и „Кръг“; първото притеснено почукване на вратата на „Литературен вестник“; обсъждания на книги в книжарница „Нисим“ и на сергия на „Кристал“, за да стигне до днешния ден и разпознаване на разликите и липсите в литературната среда.  Литературният маршрут ще започне от 21:30 ч. пред 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“

Времето и силна буря ограничиха провеждането през май на маршрута, воден от писателката, поетеса и преводачка Яна Букова, който бе посветен на поезията и живота на Константин Павлов. Затова на 02 октомври от 18:30 ч. от градинката на ъгъла на улиците „Ангел Кънчев“ и „Солунска“ ще започне неговото повторение. Яна Букова всъщност концентрира своя разказ в контекста и времето, включвайки места и събития в София от началото на 60-те години. „Сред спирките на тази разходка са казионния Клуб на писателите на ул. „Ангел Кънчев“ № 5 и легендарния бар „Бамбука“ – пространство на свобода и младежка енергия, както и сградата на ВИТИЗ, в чиято зала се провежда първото спонтанно и алтернативно поетично четене в това десетилетие. В тези няколко стъпки ще се опитаме да реконструираме избледняващия спомен за една историческата действителност на абсурдна и агресивна цензура, литературен застой и безпардонна конюнктурност, на фона на които радикалното новаторство в поетиката на Константин Павлов и моралното му упорство добиват истинските си измерения“ – пише Яна Букова за „Разходка в корема на кита / Литературен маршрут за Константин Павлов“.

Всеки от публиката може да носи любимо стихотворение на поета, тъй като маршрутът ще завърши в градинката на „Кристал“ с импровизирано четене и свободен разговор.

Есенната програма приключва със седем „Литературни маршрута за ученици“, които фондация „Прочети София“ прави в партньорство с учебно-артистичния център „Вярабел“. Шест от тях са свързани с живота и творчеството на авторите от програмите за матури след 7, 10 и 12 клас. Тази серия, разбира се, няма претенции да е подготвя учениците за матурите, а да акцентира на писателските вдъхновения и колебания, да проследи житейските предизвикателства на писателите, техните творчески търсения и връзки. Маршрутите ще са  опит да се скъси дистанцията между учениците и литературните класици. „Литературните маршрути за ученици“ са разработени от Тодора Радева и Йоанна Елми.

В серията се включва и „Есеистична разходка“ с автори Биляна Курташева и Вяра Николова, която те са превърнали в динамичен урок на открито за това как се пише есе  и описват така: „Какво правим при първа среща с дадена тема; как разчитаме проблема/проблемите, скрити в нея; как формулираме теза; как я развиваме въз основа на прочетено, гледано, преживяно; с какво започваме и с какво завършваме; изобщо как стигаме от увода до заключението, без да забравяме изложението, и то така, че да е интересно и за писане, и за четене? Невидим водач на нашето „есе в крачка” ще бъде писателят Иво Андрич със следната своя мисъл: „От всичко, което човек гради, няма нищо по-добро и по-ценно от мостовете..., те са по-важни от къщите и по-свети от храмовете.” Бъдете готови за разходка в четири параграфа или есе в приблизително 2430 крачки от Орлов мост до Моста на въздишките (НДК).“

 

Маршрутите за ученици ще бъдат със свободен достъп, както всички „Литературни маршрути“, и ще се проведат на 3, 8, 10 и 15 октомври (за ученици в 6 и 7 клас) и 22, 23 и 29 октомври (за ученици в 10, 11 и 12 клас). 

Водещ на всички „Литературни маршрути за ученици“ ще бъде Тодора Радева, която е артистичният и програмен директор на фондация „Прочети София“.

________________

Литературни маршрути са безплатни и се провеждат без предварително записване.  

________________

„Литературни маршрути“ е проект на фондация „Прочети София“.

„Литературни маршрути“ се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и са част от Културния календар за 2024 и от програма „София празнува 17 септември“.

Есенните „Литературни маршрути“ се организират в партньорство с фестивала „Аз съм София“, „Нощ на литературата“ и учебно-артистичен център „Вярабел“.

 

За повече информация:
Демна Димитрова
+359885 999 758

demna.dimitrova@gmail.com

 

fb/LiteraryWalks

Instagram (@literarywalks.sofia)

literarywalks.org

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
21.09.2024 г. 14:45
Етикети:
Посетено:
229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39830-esenni-literaturni-marshruti