Проекти

Потопете се в Магията на Шопския Фолклор с новия епизод на "Културни Маршрути"

“Дръж се земьо, шоп те гази”

"Културни маршрути" продължава да изненадва и вдъхновява с нови епизоди, които разкриват красотата на софийските традиции и култура. На 30 юли зрителите ще бъдат отведени в сърцето на шопския регион, където ще тръгнат по бистришките пътеки да изследват шопския фолклор с епизода “Дръж се земьо, шоп те гази”. 

Водеща на епизода е джаз певицата Мариела Димитрова, която от години експериментира с фолклорни мотиви и се връща към корените на изконно българското. Епизодът включва любопитна информация за шопската носия: символ на идентичността и историческото наследство на региона; традиционното за шопския регион, гърлено пеене и шопските легенди. 

Снимките на епизода започнаха в арт-студиото на певицата Моника Методиева и художникът Васил Минев и завършиха из живописните Бистришки поляни в полите на Витоша. В рамките на няколко часа водещата Мариела постепенно загърби своя съвременен стил и се завърна към автентичното шопско пеене, облечена в традиционна шопска носия и с червена забрадка. Потопихме се в магията на Бистришките поляни, където шопският дух оживява сред природата. Тук, под сянката на старите дървета, песента звучи така, както някога, а легендите оживяват пред очите ни. 

Една от известните шопски легенди разказва за Вила (Самодива), която живеела в горите край село Бистрица. Тя била необикновено красива и имала магически сили, които използвала, за да помага на добрите хора и да наказва лошите. Според легендата, младият овчар Иван се изгубил в гъстите и тъмни гори, докато търсел изгубената си овца. А какво се е случило с него, когато срещнал самодивата ще разберете в новия епизод на Културни маршрути - “Дръж се земьо, шоп те гази”. 

„Културни маршрути: Разкази от сърцето на София“ е реализиран с подкрепата на Столична община. Епизодите са достъпни безплатно за всеки, който се интересува от историята на София и нейното културно наследство. 

Епизодът включва жестов превод, осигурявайки достъпност за хората с увреден слух, както и субтитри на английски език за международната аудитория.

Очаквайте го на 30 юли от 17:00 часа в YouTube канала „Културни маршрути“.

Онлайн канал на „Културни маршрути“: Cultural Routes - YouTube

 

Автор:
Валерия Димитрова
Публикация:
29.07.2024 г. 12:30
Етикети:
нов епизод
Мариела Димитрова
шопски фолклор
"Културни Маршрути"
Посетено:
105
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39569-potopete-se-v-magiyata-na-shopskiya-folklor-s-noviya-epizod-na-kulturni-marshruti