Проекти

Европейски литературен маратон в Сливен

Създаване на общото европейско културно пространство

◊ СЪБИТИЕТО

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Сдружение „Национален фестивал на детската книга” – Сливен, станаха партньори на културни институции от градовете Верона (Италия), Атина (Гърция), Картагена (Испания) и Букурещ (Румъния), реализирали, по замисъла на организаторите, „уникално и иновативното европейско събитие”.

. Координатор на проекта е фондация „Аида”, Верона, Италия, а градовете Краков (Полша), Йорк (Великобритания), Белград (Сърбия) и Ярвепаа (Финландия) са привлечени за асоциирани партньори.

Маратоните в европейските градове са посветени на 50-годишнината от подписването на Римския договор, 20 г. от стартирането на програма „Еразъм” и приемането на България и Румъния в ЕС. Така, чрез участието на хора от различни професии, възрасти и групи, се осъществява идеята за отбелязване Деня на Европа и ролята на страните в създаване на общото европейско културно пространство.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

Съгласно регламента за общ начален час на маратона в европейските градове-партньори – 11 часа римско време, събитието в България бе открито в 12 часа във фоайето на ДТ „Стефан Киров” в Сливен, с концерт на Младежкия симфоничен оркестър при НУМСИ „Проф. П. Владигеров” – Бургас под диригентството на Левон Манукян. „Четците” и гостите бяха поздравени от областната управителка Христина Чолакова, която също взе участие в четенето. 

Актьорът Златко Гулеков постави началото на маратона. Участниците - с отношение към литературата и театъра: актьори, творци, представители на областната и общинската администрация, студенти, ученици, доброволци от екипа на проекта и др., четоха откъси от избрания български шедьовър за представяне на страната ни в маратона – повестта „Бомбето” на Йордан Радичков

Събитието бе записано на аудио файл и видео, и „представяно в реално време в интернет”, като се предвижда финалният документ – общ филм за Европейския литературен маратон, да бъде представен в страните-участнички на DVD.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2007 г. 01:22
Етикети:
Посетено:
679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/3946-evropeyski-literaturen-maraton-v-sliven