Проекти

Ледена рисунка на делфин бе наблюдавана близо до Черни Връх на Витоша

Рисунката е с площ 320 кв метра и е дело на българската художничка Вивия Ники

Ледена рисунка на делфин бе наблюдавана близо до Черни Връх на Витоша.

Снежният делфин, изрисуван в една от преспите до Черни Връх зарадва туристите на София миналия петък. Софиянци успяха да различат изображението на делфина върху леда дори от нисък поглед над нея.

Рисунката е с площ 320 кв. метра и е разположена на топяща се пряспа много близо до Черни Връх. Дело е на българската художничка Вивия Ники. Нарисувана е с екологични бои, които не увреждат природата и носи посланието за мира и доброто. Това е поредната картина в лендарт стил - ландшафтно изкуство, което авторката твори у нас. След гигантските и картини на морския плаж през изминалото лято, които впечатлиха България, тази е първата върху сняг. Самото изображение на делфина в снега цели да събуди темата за опазването на околната среда. Топящия лед символизира преходността на времето, и загатва за необходимостта от спешни, бързи мерки за спасение от екологична катастрофа. Делфинът ни обръща към вечните теми за Мира и Доброто, които трябва да опазим, съхраним и развиваме, а в частност това е и грижата ни за околната среда.   

Във Времена, които разтапят нашите ценности ние трябва да ги събудим и възродим. Това са времена на лесни удоволствия, консуматорство и духовен упадък, но и времена на изпит, които ще тласнат някои към силен катарзис и духовен възход.  сподели авторката.

Вивия Ники е завършила архитектура в УАСГ и режисура в НБУ. Учила е също компютърно музициране в НБУ и Музикотерапия в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Участва в каузи, свързани със защитата на околната среда и борбата със замърсяването. С проектът Плодната Градина се засаждат благотворителни обществени плодни градини за София.

През изминалата година тя показа пътуващата си изложба Сърцето на Природата и изрисува 3 огромни картини на морския бряг. Едната от тях Гълъба на Мираизрисувана на Камчия надмина рекорда на Гинес на Натаниел Алапид и беше с площ над 25 000 квадратни метра.

 

Автор:
Екип на "Изложби с Кауза"
Публикация:
26.06.2024 г. 13:22
Етикети:
Вивия Ники"Изложби с Кауза"
“ландшафтно изкуство”
Ледена рисунка на делфин
Посетено:
180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39451-ledena-risunka-na-delfin-be-nablyudavana-blizo-do-cherni-vrah-na-vitosha