Проекти

ПроТекст 13: Пърформанс-четения на нови български пиеси

ПроТекст 13 започва с две пърформанс-четения - на 21 и 27 юни в гр. София и ще завърши на 6 юли в гр. Казанлък

Фондация „ЮРОДРАМ БГ” и ОСАИК „36 маймуни“ представят:

ПроТекст 13

◌ Пърформанс-четения на нови български пиеси

Този сезон, платформата за популяризация на съвременна драматургия и нови театрални практики ПроТекст ще представи пърформанс-четения на непоказвани досега български пиеси, селектирани от българския комитет към международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM `24.

Тринадесетото издание на формата ПроТекст през месец юни ще предложи вълнуваща първа среща с три нови драматургични текста и техните автори, на границата между четенето, site specific пърформанса и представлението.

ПроТекст 13 започва с две пърформанс-четения - на 21 и 27 юни в гр. София и ще завърши на 6 юли в гр. Казанлък. Автори на селектираните тази година пиеси са Оля Стоянова, Теодора Георгиева и Радослав Чичев. С режисурата се заемат Стефани Христова, Тони Карабашев и Максима Боева. Партньори на проекта са Народен театър “Иван Вазов”, РЦСИ Топлоцентрала, Общински театър “Любомир Кабакчиев” гр. Казанлък и както всяка година от създаването на платформата - Гьоте-институт България.

Театралната платформа за съвременна драматургия, наложена от ПроТекст, днес е „утвърдена марка” на алтернативния софийски театър и „обетована територия” за креативна среща на млади професионалисти от различни области на изкуството - писатели, актьори, режисьори, музиканти, видеоартисти, художници - с млада, често все още неизкушена от театъра, публика.

Организатор на тринадесетото издание на платформата #ПроТекст е Фондация „ЮРОДРАМ БГ“ в партньорство с Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM.

ПроТекст 13 се реализира с финансовата подкрепа на Столична Община Програма „Култура“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

◌ Програма - ПроТекст 13:

Пърформанс-четене на „Голямото чудовище”

21.06., петък | Народен театър „Иван Вазов“
сцена „Апостол Карамитев“ | 19:00 ч.  

Автор: Радослав Чичев

Режисьор: Стефани Христова

Асистент-режисьор: Теодора Войводова
Сценична среда и костюми: Сияна Пейчинова
Музика и саунд дизайн: Юлиян Стоичков
Видео: Елена Шопова

Участват: Кристина Топалова, Марин Джишев

 „Голямото чудовище“ е радиопиеса с два персонажа. Човек и машина. Действието се развива в бъдеще, в което голяма част от хората живеят в скафандри, всеки поотделно, в космическото пространство. Системите, които ги захранват, са висши форми на изкуствен интелект. Човекът и машината са едно. Една радиопиеса със сатиричен поглед към настоящето, в което технологиите и човешкото тяло се сливат. Въпросът, който пиесата задава е доколко сме зависими от машините и как живеем чрез тях. Тя е писана през 2024 г., и е част от проекта „Sci-fi Фолклор“, финансиран от НФК.

Радослав Чичев е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски" и работи в БНР като един от водещите на предаванията "Гласът на времето" и "Аларма" по програма "Христо Ботев". Той е и един от авторите в подкаста "Градски детектив". През месец март 2010 г. пиесата му "Колекционерката" печели първа награда на конкурса за камерна пиеса "Славка Славова" на "Театър 199", а през 2011 г. излиза първата му стихосбирка "От прашинката на деня", за която през 2012 г. е отличен с бронзов "Пегас" на "Южна пролет" в Хасково.

През 2013 г. излиза втората му поетична книга "Сърцето на ловеца е лисица". Следват още две: "5.6 " – 2016 г. и "Светкавици" през 2019 г. Има още две поставени пиеси - независимото представление "Траевремене" и радиопиесата "Звездата на Планк".

 

Пърформанс четене на „Силни. Смели. Страховити.”

27.06., четвъртък | Топлоцентрала
зала 2 - Черен куб | 19:00 ч. 

Автор: Теодора Георгиева
Режисьор: Тони Карабашев

Асистент-режисьор: Никол Василева
Сценография, костюми и визуален артист: Яна Василева
 Участват: Светлозар Начев, Николай Николаев, Иван Станчев

„Силни. Смели. Страховити.“ е пиеса, която проследява историята на група момчета, които търсят своето място в света. „Кой съм аз? Каква е моята цел? Как мога да получа място в света?“ Битката, която се оформя между човека и неговите ценности и нуждата да бъде приет в общността с цената на това да се отврати от самия себе си.

„Докъде трябва да стигна, за да заслужа мястото си? Къде е границата? Има ли граница?“ Битката между силите, водещи към съзидание, любов и силите, водещи към гняв, страх.

Теодора Георгиева е завършила „Драматургия“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и „Педагогика на масовата и художествена комуникация“ в СУ „Св. Климент Охридски“. ️Пише куклени и драматични пиеси, които се играят на сцените на Младежки театър „Николай Бинев“, София, Театрална работилница Сфумато, София, Драматично-куклен театър „Константин Величков“, Пазарджик, Държавен куклен театър „Георги Митев“, Ямбол, Държавен куклен театър Сливен. Има номинация за „Аскеер“ за Съвременна българска драматургия за пиесата „Междинна зона“ през 2023 година.

 

Пърформанс-четене на „Три пълни обиколки около света.”

06.07.., събота | гр. Казанлък
Общински театър “Любомир Кабакчиев” | 19:00 ч.  

Автор: Оля Стоянова
Режисьор: Максима Боева
Сценография: Киряна Аврониева
Актьори: Беатрис Благоева, Николай Йорданов, Петър Петров

„Три пълни обиколки около света“ задава въпроса: “Какви са правата ни, когато сме арестувани?” Двама мъже и една жена са задържани - за неприлично поведение, за нарушаване на обществения ред или просто за хулигански прояви. И докато тези трима души спорят какви са правата им и кога имат право и причини да се бунтуват, те разкриват онези неща, които обикновено пазят в дълбока тайна. Всички онези неща, които ги правят уязвими, но и свободни.

Тези трима души се срещат и ще прекарат заедно следващите 48 часа в ареста - едно дълго пътуване, което ще им позволи да направят няколко пълни обиколки около света, преди да решат какво ще правят с живота си.

​​​​​​​Оля Стоянова е поет, писател и драматург, автор на единадесет книги. За последната ѝ поетична книга „Улица „Щастие“, получи националните награди „Николай Кънчев“ и „Иван Николов“. Автор е на сборника с драматургия – „Малки ритуали за сбогуване“ (Black Flamingo 2015) и на сборника с документални истории „Смелостта да бъдеш родител“, който представя гледната точка на родителите на хората от ЛГБТ общността.

 

Пърформанс-четенето се осъществява с официалното партньорство на Община Казанлък.

............................

Линк към сайта на организацията и всички ПроТекст събития: https://www.36monkeys.org/protext/

 

Селекция Eurodram `24 за пиеси, писани на български език:

https://eurodram-bulgarian.weebly.com/2024.html

 

 »»»» Организатори, официални домакини и партньори на ПроТекст 13 са: 

Фондация „Юродрам БГ“, ОСАИК „36 маймуни“, международната мрежа EURODRAM, Гьоте-институт България, Народен театър „Иван Вазов“, РЦСИ „Топлоцентрала“, Общински театър “Любомир Кабакчиев”, гр. Казанлък, Община Казанлък, Столична община и Министерство на културата.

ПроТекст 13 се реализира с финансовата подкрепа на Столична Община Програма „Култура“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Автор:
Красимира Димитрова, Организация "36 маймуни"
Публикация:
20.06.2024 г. 18:09
Етикети:
Организация „36 маймуни“
нови български пиеси ◌
Пърформанс-четения
ПроТекст 13
Фондация „ЮРОДРАМ БГ”
Посетено:
133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39419-protekst-13-parformans-cheteniya-na-novi-balgarski-piesi