Проекти

Проект "Недоволният читател" търси причината да има забравени книги в България

"Мълчащата" литературна критика е във фокуса на проектa на Нов български университет

Проект "Недоволният читател" търси причината да има забравени книги в България

Нов български университет работи по проекта „Недоволният читател: критици и писатели“, подкрепен от програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“.

Проектът е един от трите одобрени в раздел „Литература“, заедно с подкаста за литературни преводи „Бележка под линия“ и „Литературен вестник“. 

Основният вътрешен враг, срещу когото ще застане „Недоволният читател“, пише в програмния текст на проекта, е "мълчащата" литературна критика – загърбването на наистина добри книги, тенденциозното потулване и забравяне на книги, буквалното им обезценяване.

Работата по проекта включва списък с избрана критическа литература, която ще бъде рецензирана и представена – защото малко са хората, които четат и познават литературната критика и които виждат нейния по-широк смисъл.

Сред избраните литературни критици са преводачът на "История" на Херодот - Петър Димитров,  създателят на Нов български университет и автор на редица критически книги и статии - Богдан Богданов, в чийто уеб сайт ще се помещава и форумът "Недоволният читател" (http://www.bogdanbogdanov.net), преподаватели от различни университети с висок принос към литературната критика - Инна Пелева, Милена Кирова, Миглена Николчина, Пламен Дойнов, Александър Кьосев, Димитър Камбуров, Албена Хранова, Биляна Курташева, а също и Амелия Личева, Силвия Чолева, Митко Новков, които и след върха на литературната критика през 90-те, продължават да правят оперативна литературна критика и днес. Специално място в проекта намират - опозиционерът Олга Николова със списанието "Пеат некогаш", Марин Бодаков - за когото се оказа, че рецензиите му от малката рубрика „Дума срещу дума“ не могат да се поберат в томове, Антония Апостолова и нейната страница "Литературни разговори", критиката на писателя Георги Господинов,  Албена Стамболова и нейната книга "Боледуване в смъртта", Васил Гарнизов, който събира в Нов български университет архивите на големи литературоведи, сред които и този на проф. Никола Георгиев. В списъка на "Недоволния читател" попадат също така Литературен вестник, вестник "Култура" и портал "Култура".

Очакваните резултати –  пише шеговито ръководителят на проекта д-р Веселина Василева (НБУ) – са „да предизвикаме интерес, да привлечем широка аудитория, всички да четат и да се включат в дискусиите, да свържем темите за литературната критика, гражданското общество и университетите, да въвлечем медиите и различните културни организации в работата по проекта, да накараме големите вестници да публикуват пространни рецензии за български книги“.

Това, което "Недоволният читател" наблюдава за момента обаче е, че „писателите се показаха, но критиците се скриха – писателите ни пишат всеки ден, но до момента нямаме връзка с критиците. Определено литературният вкус (и награди) засега се насочва от издателствата, някои от които си имат и критици, а други въобще не съществуват за критиката.“

Успоредно на работата по критическата литература "Недоволният читател" ще съпостави това как протича животът на две, почти едновременно издадени книги, тръгнали в различни посоки - едната по пътя на възхвалата, а другата към пътя на забравата. Когато те се срещнат и застанат една до друга – пише Недоволният читател - ще се разбере кои са процесите в обществото, които правят литературната критика в България да бъде така неразгърната.

„Вече написахме няколко рецензии, станахме свидетели на скандал за литературна награда, разгледахме един панаир на книгата, разсърдиха ни се, скараха ни се няколко пъти за това, което пишем, и си дадохме сметка колко малко хората се интересуват от книги – която и да било манджа в социалните мрежи може да събере много повече лайкове от която и да било книга – такива са времената - а някога, освен за разбирането на собствения живот, литературната критика е била равна на законодателната власт в държавата и важна за правенето на самата държава.“

 

Повече за проекта може да научите във форума "Недоволният читател": http://www.bogdanbogdanov.net/bg_forum_8.php?page=discussion_show&discID=183

 

Фейсбук страница „Недоволният читател“: https://www.facebook.com/nedovolniatchitatel

 

YouTube „Недоволният читател“: https://www.youtube.com/@nedovolniatchitatel

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
08.06.2024 г. 14:27
Етикети:
Посетено:
235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39340-proekt-nedovolniyat-chitatel-tarsi-prichinata-da-ima-zabraveni-knigi-v-balgariya