Проекти

"Невидима траектория" - изложба, поезия, ателиета с Вени Петкова (27 юни - 27 юли)

Суми-е, японска калиграфия и хайку поезия в книжарница PiBooks, Варна

◊ ПОКАНА
 
Вълнувам се да ви поканя на най-цялостното си представяне досега като поет и последовател на японските изкуства с туш Шодо и Сумие (Пътят на четката), с незаменимото съдействие и човечност на моя варненски домакин книжарница PiBooks https://www.facebook.com/search/top?q=pibooks.bg !
 
Всеки търсещ своя път в изкуството и към него, открива в себе си колко многоизмерна личност е, но въпреки това - някак цялостна личност. В един момент може да пише хайку, в друг - кратък разказ; в един момент може неуверено да рисува цвете, в друг - уверено да се изрази в абстрактна творба. Пътят на изкуството е начин на живот, независимо дали сме гениални или по-обикновени - важното е да сме искрени пред себе си и да се стремим.

Рисувателните и поетични сфери, които аз следвам и в които се развивам, са едновременно изключително трудни, и много лесни. Те могат да бъдат високо изкуство, постигано с много години труд, арт-терапевтично средство или просто Дзен-израз.
 
Основната естетическа идея в тях е потокът, танцът, енергията на мига, предадена в тях.

Заповядайте на откриването на изложбата "Невидима траектория" и на последващите срещи-ателиета по източен туш и хайку!
 
Заглавието на това представяне дойде от следното хайку, наградено в Япония (2019 г):
 
невидима траектория
пространството
между луната и мен
 
... онази невидима траектория, която всеки следва в превратностите на живота
 
Вени Петкова
 
.....................................................
 
Програма на срещите ни:
 
1. Откриване на изложбата „Невидима траектория“ (шодо и суми-е) и представяне на книгите „Бели петна“ - хайку и „Книга против мигрена – къси разкази“ (изд. Ерго) от Венелина Петкова (четвъртък, 27 юни, 18-20 ч.), вход свободен
 
Заплатени ателиета (повече информация на https://www.facebook.com/VenisHaikuDiary): 

2. Арт ателие "Основи на суми-е рисуване с източен туш: Бамбук" (петък, 28 юни, 18-20 ч.)

3. Арт ателие "Основи на суми-е рисуване с източен туш: Орхидея" (събота, 29 юни, 18-20 ч.)

4. Творческо писане: Хайку стихове на чаша вино (вторник, 2 юли, 18-19.30 ч.)
 
5. Арт ателие "Шодо преживяване (из тайните на японската калиграфия) - 直心 честно сърце" (петък, 19 юли, 18-20 ч.) 

6. Дзен арт преживяване – Шодо практика и танц с четката на голям формат хартия (събота, 20 юли, 18-20 ч.) 

7. Закриване на „Невидима траектория“ с творческо писане на ренсаку (споделена хайку поезия) на чаша вино (събота, 27 юли, 17-18.30 ч.) 
 
Срещи творческо писане – до 10 души участници
Арт ателиета – до 8 души участници
Необходимо е предварително записване: тел. 0896820867 (след 13 ч.) или в съобщение на фейсбук страницата https://www.facebook.com/VenisHaikuDiary 
 
Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/869373651871992?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D 
.......................................................
 
Венелина Петкова е родена в морския град Варна. От 1998 г. живее в град София, където следва Връзки с обществеността и магистратура „Изкуства и съвременност“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Записва и квалификационен курс „Арт-терапия“ към НБУ.
 
Културата на Далечния Изток и по-специално на Япония я привлича от малка. Това привличане определя страстта й към суми-е източната рисунка с туш и Шодо – японска калиграфия или още Пътят на четката.
 
Практикува повече от 5 години - първо със сенсей Мичико Имаи (Япония), а от две години със сенсей Хекиун Ода, японски майстор на четката от най-висок ранг.
Вече втора година води арт ателиета към Японски културен център „Кокоро“, София. Водила е арт ателиета и към Дни на японската култура в България; FesTEAval - изложение на чай и в самостоятелни събития.
 
Като член на Български хайку съюз е идейник, участник и съорганизатор на няколко изложби, посветени на общуването между изкуството с туш на Далечния Изток и България с представяния в София и Варна.
 
През 2021г. излиза от печат дебютната ѝ книга с хайку поезия, кратка проза и 50 авторски суми-е и шодо илюстрации „Бели петна“, а през 2023 втората ѝ „Книга против мигрена – къси разкази“, изд. "Ерго".
 
Автор:
Венелина Петкова
Публикация:
05.06.2024 г. 23:37
Посетено:
177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39333-nevidima-traektoriya-izlozhba-poeziya-atelieta-s-veni-petkova-27-yuni-27-yuli