Проекти

НБУ разкрива нова магистърска програма за обучение на музейни експерти

Практическият фокус и приложимите знания са приоритет на обучението, което ще стартира в рамките на новата учебна година 2024/2025

НБУ разкрива нова магистърска програма за обучение на музейни експерти

Магистърска програма на Нов български университет представя музея днес – интерактивен, диалогичен, отворен към бъдещето

Магистърската програма „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“, която осигурява пълни и частични стипендии. Програмата е насочена към работещи музейни експерти,  куратори, архитекти, дизайнери с интерес в експозиционната работа и студенти с бакалавърска степен. Практическият фокус и приложимите знания са приоритет на обучението, което ще стартира в рамките на новата учебна година 2024/2025.

Нова магистърска програма на департамент „Археология“ - Нов български университет, насочена към студентите с интерес в музейната и експозиционна работа, ще стартира през есента на новата академична година 2024/2025. „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ е изготвена в контекста на променящите се обществени очаквания към музейните институции и експозиции, които надскачат тяхната основна функция, свързана със съхраняването, опазването и изучаването на културно-историческото наследство. Обучението е насочено към студенти с бакалавърска степен, работещи музейни специалисти, уредници и куратори. Лекциите в програмата ще бъдат провеждани от преподаватели от департамент Археология, История, Дизайн и История на изкуството, както и музейни дизайнери и куратори от САЩ, с богат опит в разработването на музейни експозиции. Практическият фокус и приложимите знания са приоритет на обучението, което ще стартира в рамките на новата академична година.

„Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“, която осигурява пълни и частични стипендии. Това е първата магистърска програма, в която студентите могат да бъдат подкрепени от началото на своето обучение.

Едногодишната магистърска програма предоставя съвременно, практически приложимо образование, което подготвя специалисти и студенти за изграждане на атрактивни музейни експозиции в исторически и археологически музеи. Основни знания и умения, които програмата изгражда са насочени към: достоверен и публично атрактивен разказ, необходим за всяка съвременна музейна експозиция, изграждане на концепция за посетителско преживяване, набиране на средства за нови музейни експозиции, създаване на устойчиви партньорства и др.  

Националното сдружение на общините в Република България активно подкрепя осъществяването на проекта за въвеждане на съвременно специализирано обучение в българските висши училища.

Защо хората посещават музеи? Важно ли е да знаем? Каква е връзката между мотивацията за посещение, музейното преживяване и резултатите от посещението?

Отговори на тези въпроси ще предложат Джон Фолк - американският учен с докторска степен по образователна психология и екология и д-р Лин Диъркингизследовател в областта на STEM, които ще се срещнат с музейни специалисти и уредници на 9 юни в Национален Политехническия Музей, София. Лекцията ще бъде последвана от дискусия, която да потърси нов подход и приложими модели в дейността на музейте. На 10 юни в Нов български университет експертите ще представят конкретни примери за създаването и поддържането на връзка с аудиторията. В центъра на този разговор ще бъде поставен посетителят като ключов елемент от живота на едно пространство. В продължение на десетилетия Джон Фолк и Лин Диъркинг изследват стойността на музеите и как те подобряват благосъстоянието на хората, като създават нови стратегиите за подобряване на посетителското преживяване.

Със съдействието на Фондация „Америка за България“ на 11 юни общински ръководители и експерти в сферата на културата и публичните комуникации от цялата страна ще имат възможност да се срещнат и разговарят с Джон Фолк.

Информация за кандидатстването в магистърска програма  „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ можете да откриете на  официалния сайт на Нов български университет и официалната фейсбук страница   на програмата. 

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
06.06.2024 г. 11:59
Етикети:
дискусияНов български университетМагистърска програма
д-р Лин Диъркинг
Джон Фолк
департамент „Археология“. лекция
Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“
Посетено:
243
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39323-nbu-razkriva-nova-magistarska-programa-za-obuchenie-na-muzeyni-eksperti