Проекти

Културното наследство на София оживява в „Културни маршрути“

Разкази от сърцето на София

СОФИЯ, България. На 30 април стартира новата онлайн поредица „Културни маршрути: Разкази от сърцето на София“, която предлага дълбок поглед върху нематериалното културно наследство на столицата. Поредицата, достъпна чрез YouTube канала „Културни маршрути“, цели да извади на преден план богатствата на софийската култура и да покаже как те оформят съвременните представи за града.

Първият епизод е посветен на Яна Язова, една от най-влиятелните български писателки, чийто живот и творчество са изплетени от вдъхновение и спорове. Известна със своите тъмни, катранено-черни коси и интелект, който завладява софийските калдъръмени улици, романтиката ѝ с видния професор и критик Александър Балабанов е толкова легендарна, колкото и бурна, маркирана от значителна възрастова разлика и обществени скандали.

Отказът на Язова да се подчини на нормите на социалистическия реализъм, като по-специално отхвърлянето на поръчка да напише стихотворение за Георги Димитров, води до връщане на ръкописа на нейния роман „Левски“. Тези епизоди от живота ѝ очертават образа на жена, чийто стил и непокорство продължават да резонират и днес.

Поредицата се води от Диян Ставрев, студент по право и актьор, чиято страст към културното наследство допринася за дълбочината на разказа. Специален гост в епизода е д-р Петър Величков, който с голямо уважение и знание анализира сложните обстоятелства около мистериозната смърт на Язова, което продължава да предизвиква дебати и спекулации.

„Културни маршрути: Разкази от сърцето на София“ е реализирана с подкрепата на Столична община и обещава да бъде просветляващо пътуване през историята и културата на града. Всеки епизод предлага уникална авторска гледна точка, допринасяйки за по-богатото разбиране на културния пейзаж на България.

Серията ще бъде достъпна за безплатно гледане на онлайн платформата „Културни маршрути“, позволявайки на глобалната аудитория да достъпи и оцени културното богатство на София от всяка точка на света.

Автор:
Валерия Димитрова
Публикация:
29.04.2024 г. 11:06
Етикети:
д-р Петър ВеличковДиян СтавревЯна Язова
„Културни маршрути: Разкази от сърцето на София“
онлайн поредица
Посетено:
192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39042-kulturnoto-nasledstvo-na-sofiya-ozhivyava-v-kulturni-marshruti