Проекти

Музика за душата в златната възраст

Проект на Културен център "Струни"

През месец април 2024 г. Културен център „Струни“ започна изпълнението на проект „Музика за душата в златната възраст“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства `23“. Проектът е насочен към работа с обитателите на пет Дома за стари хора в градовете София и Самоков и селата Вакарел и Лозен, използвайки музиката като медиатор.

Предвидено е реализирането във всеки един от Домовете на два концерта на квартет „Прима визионе“ (солист Феодор Катранов – баритон, акордеон – Пенка Бонева, мандолина – Пламен Маслев, китара – Лора Георгиева) и дуо „Струни“ (цигулка – Пламен Маслев, китара – Лора Георгиева).

Музиката, която ще бъде изпълнявана, не е нито случайна, нито едностранно избрана от изпълнителите. Репертоарът за концертите е подбран и аранжиран след специално проведено проучване на културолога Лора Георгиева и музиканта Пламен Маслев в осем Дома за стари хора през 2019-2020 г. в рамките на предходен проект – „Любими песни от миналото за настоящето“. След много успешното представяне на репертоара на концерти в осемте Дома, сега той е и в основата на съвместната работа на състава с възрастните хора в петте Дома-партньори по настоящия проект. Хората в Домовете имат възможност да изберат песните в програмата на двата концерта и да ги разучат, за да се включат активно в тяхното изпълнение.

С този проект Културен център „Струни“ се стреми да допринесе за решаването на проблемите на най-възрастните ни съграждани, които най-често са свързани с намаляващите възможности за социални контакти и културен живот, водещи до чувство за самота и изолираност. Допълнително се явява проблема с адаптацията към силно променящия се заобикалящ ги свят. Културното съдържание като цяло и конкретно музиката от времето на активната им възраст вече не присъства забележимо в публичното пространство, което ги кара да се чувстват откъснати от обществения и културен живот. Хората, настанени в Домовете за възрастни, са изправени и пред необходимостта да се адаптират към нова физическа среда, нови правила и нови хора в непосредственото си обкръжение.

Творческата концепция на настоящия проект се състои в използването на силата на музиката като изкуство за постигане на положителен ефект върху душевното състояние на хората и живота на групата в Домовете-партньори по проекта – за стимулиране на умствените и творческите им способности, даване възможност за себеизява, подпомагане на социалната и културната им интеграция в непосредственото им обкръжение в Дома и в обществото като цяло. Музиката изпълнява различни функции в съответствие с културните и социални потребности на хората в групата – ежедневен обмен на информация, регулиране на социални и междуличностни отношения, освобождаване на социално напрежение, споделяне на лични емоции и чувства, поощряване на творческите способности и т.н. Чрез отбелязването на всички големи празници в Дома, в което винаги присъства и музиката, хората се интегрират към общия културен живот в страната.

Проведеното от нас проучване разкри, че любимата музика на хората в Домовете включва български народни, възрожденски, родолюбиви и стари градски песни, италиански канцонети, популярни оперни и оперетни арии, руски романси, македонски, гръцки, украински песни, френски шансони и др. Като цяло най-обичани са хумористичните и любовни песни и популярните стилове. Навсякъде се отдава предпочитание на българските песни, което показва стремеж към пълноценно и комплексно възприемане на посланията в музиката.

Изпълнението на любимата им музика кара хората в Домовете да се чувстват отново в света на тяхната младост – периода от живота им, в който са били най-щастливи и са се чувствали най-интегрирани в обществото. На досегашните ни концерти хората се включваха като пееха с нас познатите им текстове, танцуваха, рецитираха ни стихове, имаше и проляти сълзи и много вълнение.

С проект „Музика за душата в златната възраст“ културен център „Струни“ продължава и задълбочава работата си със социално уязвими групи, стремейки се да облекчи положението им и да допринесе за социалната и културната им интеграция.

Автор:
Лора Георгиева
Публикация:
21.04.2024 г. 09:24
Етикети:
възрастни хораЛора Георгиевакултурен центърнфкпроекти
музика за душата
Дом за стари хора
квартет Прима визионе
Посетено:
156
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38990-muzika-za-dushata-v-zlatnata-vazrast