Проекти

Творческо ателие “Франкофония в национални костюми”

Ателие за възпроизвеждане на макети на национални костюми от Франкофонската общност

Творческо ателие “Франкофония в национални костюми”

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Творческо ателие “Франкофония в национални костюми”

Хората в много страни обличат традиционни национални дрехи при определени специални случаи или дори ги носят в ежедневието си. Носиите са символ на традициите на всеки народ, на неговата идентичност и различие. Националният костюм може да се възприеме като етнографски паспорт на жителите на определена област, регион или държава. Франкофонската общност не отстъпва в това отношение и е изпъстрена със забележителни модели на национални костюми.

Проектът “Франкофония в национални костюми” ще разгледа традиционни национални дрехи и аксесоари от Швейцария, Франция, Мароко, Сенегал, Виетнам и разбира се – България, която също е член на Международна организация на франкофонията.

Проектът залага на творчески процес в ателие за възпроизвеждане на макети на национални костюми, както и на характерни части от тях – етнографски бижута, колани и др. Няма да издаваме много! Очаквайте вълнуващи изненади!

Събитието ще се проведе в Зала “Славейков”, Френски институт в България (пл. “Петко Р. Славейков” 3) на 24 март от 11.00 до 13.00 ч.

Всички материали се осигуряват от организаторите.

Приканват се участниците в проекта да бъдат облечени в национални костюми от някоя франскофонска държава или общност – живи модели за артистична изява на талантите им.

Проектът се организира съвместно от Танцова и арт компания “СОФИСТИК-ЖИВО” и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в партньорство с Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа и Френския институт в България.

Записване за участие на: info@apfb-bg.org

Автор:
Николета Илчева
Публикация:
09.03.2024 г. 11:00
Етикети:
Творческо ателиепроект"СОФИСТИК-ЖИВО"творчествофранкофонияателие
“Франкофония в национални костюми”
носия
традиционен костюм
Посетено:
138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38661-tvorchesko-atelie-frankofoniya-v-natsionalni-kostyumi