Проекти

В България стартира първата приложна академия за учители

„Синдео“ е първата изцяло приложна академия за образование, която има за цел да подпомага българските учители

В България стартира първата приложна академия за учители

В България стартира първата изцяло приложна академия за образование, която е насочена към учители и има за цел да ги подпомогне в придобиването на актуални знания, които да приложат в своята практика. „Синдео“ стартира своята дейност през 2023 г. и само за няколко месеца през специализираните курсове преминаха 500 учители, а участие в техните семинари взеха 5 300 човека.  

Обученията се провеждат онлайн и са лесно достъпни за всички учители в страната. До момента в курсовете и семинарите се включиха учители от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Велико Търново, Русе, Пазарджик, Видин, Габрово, Смолян, Силистра, Дулово, Плевен, Козлодуй, Копривщица, Ботевград, Ахелой, Аксаково, Попово, Долни Дъбник, Две могили, Летница, Крумовград, Девня, Дупница, Добрич, Долна Оряховица, Гоце Делчев, Павликени, Априлци, Земен, Червен бряг, Кнежа, Хисаря, Петърница, Мартен, Ягодина, Нова махала, Черноочене, Ракево, Синдел, Лехчево, Ново село, Гавраилово, Горно Краище, Елин Пелин, Дреновец, Генерал Тошево, Лудогорци, Чернолик, Енина и други.

Програмите са структурирани така, че в тях да се включват както настоящи учители, така и хора, които искат да се развиват в професията в бъдеще. В рамките на обученията, водени от опитни лектори в областта на образованието и обученията се провеждат практически сесии и дискусии, което насърчава взаимното учене и обогатява образователния опит на участниците. Всички активности са ориентирани към приложните аспекти на образованието и целят да предоставят на участниците необходимите умения и инструменти, които могат да приложат незабавно в своите учебни практики.

„Идеята за създаването на „Синдео“ се появи в резултат на разговорите ни с различни представители на образованието, както и от нашия личен опит. Българските учители имат нужда от подкрепа, свързана с обучение за това как да прилагат нови технологии, практики и подходи, така че да ангажират вниманието на своите ученици.  Обученията, които разработваме помагат на учителите да приложат всички добри практики за ефективно обучение веднага и да дадат повече практическа стойност на образователния процес“, споделят основателите на „Синдео“ - д-р Теодора Димитрова и Ангел Георгиев.

Приложна академия за образование „Синдео“ обединява всички необходими умения за качествено и ефективно преподаване, при които акцентът е върху приложните аспекти на знанието и неговото прилагане в практически ситуации. Предлаганите обучения са акредитирани и предоставят образователни кредити, които могат да бъдат използвани за поддържане и развитие на професионалната квалификация на учителите.

През тази година Приложна академия за образование „Синдео“ стартира работа по разработване на цялостна програма за млади учители, които искат да се развиват в сферата на образованието.

Повече за д-р Теодора Димитрова

Теодора Димитрова е доктор по социално-икономическа география, учител по география и биология. Магистър по “Културна и политическа география” и “Образователен мениджмънт”. Притежава Първа квалификационна степен. Автор е на учебни пособия и научни статии. Участва в някои значими за обществото ни проекти като „Европейска политика по изменение на климата – за въвеждане на климатични действия в образователната програма на българските училища“. В професионално отношение Теодора постига успехи още през първата си година като учител като бива номинирана за „Учител будител“. През 2016 г. е отличена с награда по случай 24 май. През 2023г. е обявена за една от десетте най-изявени млади личности на България. Квалифицирана е по редица курсове, свързани с наука и образование. Има изключително богат опит като лектор в редица културно-образователни мероприятия. Тя силно вярва в максимата, че планетата ни се озарява от Слънцето, а човек от знанието.

Повече за Ангел Георгиев

Ангел Георгиев е образователен иноватор с над 15 години опит като технически обучител и продуктов презентатор. Провеждал е обучения в Европа, САЩ и Близкия Изток. През последните 6 години е част от образованието по Софтуерно инженерство у нас. Той е един от основателите на Знам.бе и Приложна академия за образование „Синдео“. Ангел е от хората, които изграждат СофтУни през годините, а в момента създава новите програми на професионалните направления в Software University, SoftUni Digital, SoftUni Creative. Ангел преподава ИТ и дизайн на процеси в Увекинд. Бил е гост преподавател в десетки училища в България. Водил е различни акредитирани обучения за учители. Част е от координационния екип на програмата “Обучение за ИТ Кариера” за създаване на учебни материали и организация на обучение в София-град.

 

Автор:
Аделина Стефанова
Публикация:
23.01.2024 г. 14:27
Етикети:
Ангел Георгиевкурсовеобразованиепроект
д-р Теодора Димитрова
„Синдео“
приложна академия за учители
Посетено:
222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38426-v-balgariya-startira-parvata-prilozhna-akademiya-za-uchiteli