Проекти

Коледно-новогодишни "Концерти за малчугани и великани" в град Казанлък

Три образователни концерта ще се проведат в град Казанлък на 20, 21 и 22 декември

Коледно-новогодишни "Концерти за малчугани и великани" в град Казанлък

Три образователни концерта по проект на Министерство на културата ще се проведат в град Казанлък на 20, 21 и 22 декември.

Музикално-артистичните събития са част от поредицата "Концерти за малчугани и великани", която всяка година съпътства Еко фестивал Казанлък, организиран от Младежки център за развитие "Взаимопомощ", партньор по проекта. В концертите традиционно участват и доброволци по програма „Европейски корпус за солидарност”.

Организатор и идеен инициатор на "Концерти за малчугани и великани" е Тина Коилова, музикант и ПР.

За първа година трите концерта в Казанлък ще се проведат в образователни институции, като част от Коледно-новогодишните празници за децата.

 

Предвидена е следната програма:

20.12. (сряда) - ОУ "Георги Кирков"

Фолклорен концерт за запознаване на децата с народните танци и музикалните инструменти в българския фолклор:

В концерта ще вземат участие:

. Детска танцова школа "Трепетлика" с ръководител Ванеса Басанова;
. Тодор Колев ще представи инструментите кавал, двоянка и тъпан;
. Минчо Минчев ще представи устройството на акордеона и ще акомпанира на детската танцова школа;
. Красимир Панчев с негови ученици ще представят каба гайда и джура гайда.

21.12. (четвъртък) - Детска градина №15 "Звънче"

"Концерти за малчугани и великани" в гр. Казанлък" ще гостуват на най-музикалните деца в Детска градина "Звънче". Музикантите в концерта ще запознаят децата с магията на струнните инструменти – китара, виолончело и цигулката. Ще разиграят весели игри, съпровождащи интересна информация за произхода на струнните инструменти, тяхното устройство и специфичен звук.

. Китарата ще бъде представена от Яна Иванова;
. Цигулката ще бъде представена от Лин;
. Виолончелото ще бъде представено от Тина Коилова;
Ще участват и Стелиян Славов, китара и Тодор Колев, фолклорист от Казанлък.

Партньор за това събитие е и местната фабрика за музикални инструменти с дългогодишна традиция "Кремона-България".

22.12.  (петък) - ОУ "Никола Йонков Вапцаров"

Децата в училище  "Никола Йонков Вапцаров" ще бъдат част от латино концерт и уъркшоп с участието на Ире Васкес (Куба) и Десислава Петкова-Sun Dessi. Дуото, което носи яркото име Sunshine, ще представи различни видове перкусии и уърлд музика от Испания, Куба и целия свят.

Децата ще имат възможност да вземат в ръце различни ударни инструменти, да посвирят под напътствията на музикален ментор и съпровод на пиано и да научат повече за музикалното изкуство по света. Концертът ще бъде съпроводен и с много латино танци и малка историческа справка за произхода на ударните инструменти и тяхното развитие до наши дни.

----

За да е още по-забавно настроението, събитията ще бъдат украсени с много рисунки на ноти, цигулки, китари, барабани, пиана, гайди, тъпани, акордеони и кавали върху ръцете на всяко дете или върху неговото лице. Ще се рисува от художник със специални бои за лице, артистично във всички любими на децата цветове. Децата ще имат възможност също да рисуват докато слушат музикалните инструменти по време на концертите. Събитията са предвидени да бъдат игрови, образователни, пълни с изненади, неформално да дават нови знания и нагледно, чрез примери да надграждат наученото в часовете по музика. В края на всеки концерт децата ще имат възможност да свирят на музикалните инструменти на сцената и да се опитат под напътствието на професионален лектор да възпроизведат звук.

„Концерти за малчугани и великани“ досега са се провеждали в София, Казанлък, Добрич, Долна баня, Пловдив. Във всички градове от 2017 година до сега поредицата е реализирана многократно, представяйки различни групи инструменти. Винаги събитията са със свободен достъп. Реализират се на проектен принцип и по покана на фестивалите домакини по градове.

В youtube има онлайн поредица  „Концерти за малчугани и великани“, която е записана с цел създаване на дигитални материали за часовете по музика.

През 2021 г. в гр. Варна поредицата „Концерти за малчугани и великани“ е удостоена с престижния приз ПроКултура в категория "Културна организация" – годишна награда 2020 – 2021 за принос за развитието на достъпа на младите хора до култура.

В гр. Казанлък ръководителят на проекта Тина Коилова е наградена с почетен знак „Музикант с мисии” по проект „Мисии”  за провеждането на „Концерти за малчугани и великани“ като фестивална програма за децата в Еко фестивал Казанлък. От фондация „Петко Груев Стайнов“ поредицата детски концерти е удостоена с грамота с благодарност за принос в популяризирането на музикалното творчество на Петко Стайнов. Грамота на благодарност от Център за работа с деца на улицата – гр. Долна Баня и Преходно жилище за деца – гр. Долна Баня за проведено образователно – интерактивно събитие е присъдена през 2022 г.

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
20.12.2023 г. 16:09
Посетено:
305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38309-koledno-novogodishni-kontserti-za-malchugani-i-velikani-v-grad-kazanlak