Проекти

Студентка на НБУ изследва прехода към демокрация с изложба „По релсите на Северозапада“ в движещ се влак

Еми Куртова от бакалавърска програма „Фотография" на НБУ пропътува повече от 5 хиляди километра в Северозападна България, за да направи антропологично изследване със средствата на фотографията

Студентка на НБУ изследва прехода към демокрация с изложба „По релсите на Северозапада“ в движещ се влак

◊ ПОКАНА

Студентка на НБУ изследва прехода към демокрация с изложба „По релсите на Северозапада“ в движещ се влак

Студентката Еми Куртова от бакалавърска програма „Фотография" на Нов български университет пропътува повече от 5 хиляди километра в Северозападна България, за да направи антропологично изследване със средствата на фотографията. Проучването е част от обучението ѝ към курс Фотография и антропология, който изучава по време на третата година от образованието си.

Темата, която си избира е: Как е повлияло идването на демокрацията в най - силно засегнатите региони в страната от промените след комунизма. Чрез историите на хората от различни възрасти, авторката ни пренася през личните им спомени от времето на прехода и техните разсъждения за демокрацията в наше време.

Проектът цели да предизвика интерес към настоящата инфраструктура на малките и китни ЖП гари и необслужвани спирки на три от най-обезлюдените региони на България и Европа: Видин - Монтана - Враца. В своите творби младата артистка засяга темите за урбанизацията и емигрирацията, характерни в тези райони.

Реализирането на проекта отнема почти две години - от февруари месец 2022 г. до декември 2023 г. За този период Еми Куртова осъществява редица пътувания по главната железопътна линия № 7 Мездра – Видин и отклоненията на линията до Берковица и Лом, както и по малка част от железопътна линия № 2.

Премиерата на проекта ще се осъществи като изложба в движещ се влак по линията София - Видин и Видин - София на 16 декември (събота).

• Централна жп гара София по посока София - Видин, 07:35 ч.

• Потегляне от жп гара Видин по посока Видин - София, 17:45 ч.

• Изложбата ще обхване общо 52 спирки и 538 км в двете посоки от влаковото трасе. Намеренията на Еми Куртова са след пътуването фотографиите да бъдат разположени в кампуса на НБУ.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет и със съдействието на Национална компания „Железопътна инфраструктура и БДЖ.

Очакваме ви!

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
15.12.2023 г. 15:07
Етикети:
изложбапроектНБУЕми Куртова
движещ се влак
антропологично изследване
бакалавърска програма „Фотография"
Посетено:
345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38266-studentka-na-nbu-izsledva-prehoda-kam-demokratsiya-s-izlozhba-po-relsite-na-severozapada-v-dvizhesht-se-vlak