Проекти

Инстинкт за НЕприспособимост – памет за поезията на Георги Рупчев

За Георги Рупчев и поезията му ще говорят: Емилия Дворянова, Силвия Чолева, Едвин Сугарев, Румен Леонидов и Стефан Иванов

Инстинкт за НЕприспособимост – памет за поезията на Георги Рупчев

На 13 декември 2023 г. (сряда) от 18:00 ч. в Американския център на Столична библиотека (пл. „Славейков“ 4), като част от поредицата „Поетическа памет” на Библиотеката, съвместно с продуцентска къща „Прожектор”, ще се състои заключителното събитие от проекта „Инстинкт за НЕприспособимост – памет за поезията на Георги Рупчев“ с автор Мария Ландова.

След четири изложби – две в София, в Босилеград и Сливен; литературна дискусия; студентски конкурс за есе; поетичен пърформанс; много неформални срещи и 40 видеозаписа на хора близки до Георги Рупчев, проектът, посветен на поета, ще приключи със среща, на която авторката кани участници в реализацията му, както и приятели на Рупчев и поезията му. Ще присъстват съпругата и дъщерята на поета – Валентина Рупчева и Веселина Рупчева. Мария Ландова ще направи своеобразен отчет на дейностите по възстановяването на паметта за големия наш поет.

Участници:
• Модератор – Петър Чухов
• Валентин Ганев ще прочете стихове на Георги Рупчев
• Мария Ландова ще покаже отново „Голяма книга за болката“ и нови творби с посвещение на поета
• За Георги Рупчев и поезията му ще говорят: Емилия Дворянова, Силвия Чолева, Едвин Сугарев, Румен Леонидов, Стефан Иванов и всеки, който има какво да сподели
• Калин Николов ще разкаже за любимите художници на Рупчев. Той ще покаже и свои графики, които са били визуален съпровод по време на поетични рецитали в периода между 1982 -1989 г., включително и „Портрет на Жоро като датски принц“

„Поезията на Георги Рупчев е особен, рядък случай, чиято значимост надхвърля тази на неговото поколение, а и на времето, в което е създадена. Поети като него като че ли принадлежат към друга раса, за която поезията е наистина самоубийствен занаят – или „проява на инстинкта за неприспособимост”, както го определяше Жоро. И именно затова днес, в подлите и малоумни времена, които обитаваме, такива поети са насъщни." (Едвин Сугарев)

Творчеството на Георги Рупчев (1957 -2001) е литературно наследство от световна величина. То заслужава да придобие признание и влияние извън посветения кръг на неговите почитатели. С дейностите по проекта се провокира нов интерес към дълбоката, изпълнена с трагизъм поезия на един от най-талантливите съвременни български поети.

„Тъй се подготвя друго съществуване, природата затихва,
говори тъмно и безмилостно, минавайки през хаоса,
отвъд духа на елементите, достигнала до дъното,
но казва всичко, може би и повече.“ ("Пътят нататък")

Проектът се финансира от Национален фонд „Култура“ – Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации и Едногодишен грант 2022.

Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
11.12.2023 г. 15:50
Етикети:
Мария ЛандовапроектГеорги Рупчевпоезияпамет
„Поетическа памет”
продуцентска къща „Прожектор”
Инстинкт за НЕприспособимост
Посетено:
297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38233-instinkt-za-neprisposobimost-pamet-za-poeziyata-na-georgi-rupchev