Проекти

Галерия УниАрт на НБУ организира изложби, лекции и уъркшоп, посветени на Рембранд

„В огледалото на Рембранд" - интердисциплинарен проект, създаден по идея на Център „Българо-Европейски културни диалози", галерия „УниАрт" на НБУ и с участието на Фондация „Моят музей"

Галерия УниАрт на НБУ организира изложби, лекции и уъркшоп, посветени на Рембранд

◊ ПОКАНА

Галерия УниАрт на НБУ организира изложби, лекции и уъркшоп, посветени на Рембранд

Интердисциплинарен проект „В огледалото на Рембранд", създаден по идея на Център „Българо-Европейски културни диалози", галерия „УниАрт" на НБУ и с участието на Фондация „Моят музей", представя богата програма от изложби, лекции и уъркшоп.

Проектът се осъществява с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия, Фонд за стратегическо развитие на НБУ, Център за книгата на НБУ, Център „Българо-Европейски културни диалози" и със съдействието на Културен център - СУ „Св. Климент Охридски".

От 12 декември до 15 февруари 2024 г. Галерия „УниАрт" представя изложбата „В огледалото на Рембранд". Експозицията с висококачествени репродукции на хелиогравюри на Рембранд са поставени в диалог със съвременната култура и с възприятията на студенти и преподаватели от Нов български университет.

Куратори на изложбата са д-р Тодор Петев (преподавател по изкуствознание и музейно дело в Нов български университет, създател на Фондация „Моят музей"), асистент куратор - Надежда Янакиева от Галерия „УниАрт" и студенти от програма Изкуствознание и Артмениджмънт. В експозицията участват със свои интерпретации по гравюри на Рембранд и студенти от департамент „Изящни изкуства" на НБУ, с ръководители доц. д р Калина Христова и д-р Васил Ангелов.

На 18  декември от 17:00 ч. в  Галерия „УниАрт“ на НБУ е официалното откриване на изложбата „В огледалото на Рембранд".

Събитието ще открият доц. д-р Кристиян Постаджиян, зам. - ректор на НБУ и посланик Симон ван дер Бург (Посолство на Кралство Нидерландия) , които ще отличат трите най-добри студентски творби по гравюрите на Рембранд.

Същата вечер премиерно ще бъдат представени две поеми за Рембранд от Йосиф Бродски и Елизабет Дженингс, в превод на д-р Боряна Кацарска (поет и преводач) и проф. Александър Шурбанов (СУ). Студентите от департамент Театър ще изпълнят драматизация под ръководството на доц. Снежина Петрова, а проф. дн Явор Конов ще представи музикални образи от епохата на Рембранд. Студенти от департамент „Медии и комуникация" ще презентират изследователския си проект „Рембранд в дигиталното пространство", реализиран под ръководството на д-р Жюстин Томс.

Интердисциплинарният проект на Център Българо-европейски културни диалози и Галерия УниАрт на НБУ „В огледалото на Рембранд", продължава на 9 януари 2024 г. със събитието "Рембранд Фест“, което ще гостува в Театралната зала на СУ "Св. Климент Охридски". В „Рембранд фест" ще вземат участие кураторите от Райксмузеум (Амстердам) д-р Фризо Ламертсе и д-р Ерик Хинтердинг, които ще говорят за „Рембранд като иновативен график - техники, идеи, ефекти" и ще представят „Съвременни кураторски практики". Д-р Боряна Кацарска, Явора Петрова и доц. д-р Ясен Захариев (НБУ) ще говорят по темата „Художествени, литературни и философски подходи към Рембранд", а Мартин Петков и Страхил Йорданов - за „Дигиталното преживяване и Рембранд" и проекта „Vincent Meets Rembrandt".

На 10 януари 2024 г. в Галерия „УниАрт“ на НБУ ще се проведе практически семинар "Предизвикателства на офортите на Рембранд - оригинал, адаптация, копие“ с участието на д-р Фризо Ламертсе и д-р Ерик Хинтердинг (куратори в Райксмузей, Амстердам), д-р Тодор Петев (Нов български университет) и студенти.

На 30 януари 2024 г. в Галерията на Нов Български Университет ще бъде представено изданието към изложбата "В огледалото на Рембранд", съставител на което е д-р Тодор Петев.

Рембранд Харменсон ван Рейн е нидерландски художник и гравьор, смятан за един от най-великите творци в историята на европейското изкуство. Творческата му дейност съвпада с епохата на стопански и културен подем в родината му, известна като Нидерландски златен век.

Очакваме ви!

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
11.12.2023 г. 16:58
Етикети:
Надежда Янакиевад-р Тодор ПетевНБУГалерия „УниАрт"
Департамент "Изящни изкуства"
програма Изкуствознание и Артмениджмънт
д-р Ерик Хинтердинг
д-р Фризо Ламертсе
„В огледалото на Рембранд"
Рембранд Харменсон ван Рейн
Посетено:
236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38220-galeriya-uniart-na-nbu-organizira-izlozhbi-lektsii-i-uarkshop-posveteni-na-rembrand