Проекти

Ековикторина за ученици слага фокус върху климатичните промени

До края на ноември учениците от 5. до 12. клас могат да се включат, да надградят знанията си по темата и да получат награди

Ековикторина за ученици слага фокус върху климатичните промени

Ековикторина за ученици слага фокус върху климатичните промени

Климатичните промени оказват все по-голямо влияние върху ежедневието на хората, вкл. в България. На този фон екообразованието е недостатъчно застъпено в стандартните учебни програми и голяма част от младежите споделят, че не се чувстват подготвени за предизвикателствата, които климатичните промени ще им предоставят до края на живота им. 

ООН разпознава темата за борбата с климатичните промени като една от седемнадесетте цели за устойчиво развитие в световен план до 2030 г. и включва подцел  "подобряване на образованието, повишаване на осведомеността и на човешкия и институционален капацитет относно смекчаване на последиците от изменението на климата и приспособяването към него, намаляване на въздействията и ранно предупреждение."

Образователният сайт prepodavame.bg, подкрепен от Visa, създава 4 тематични викторини, посветени на факторите, които предизвикват климатични промени. До края на ноември учениците от 5 до 12 клас ще могат да се включат в тях и да надградят знанията си по темата и да получат награди. 

Повече за викторината и как да се включите, може да намерите на https://prepodavame.bg/viktorina-vlez-v-chas-s-klimatichnite-promeni/ 

Викторините са част от по-цялостен проект за развитие на екообразованието в България, в рамките на който се организират още:

  •  ученически предизвикателства за генериране на идеи за решаване на локални еко проблеми;

  •   учителски конкурс за добра практика, свързана с проектно базирано обучение с еко тематика;

     Наръчник за учители  и материали за ученици.

"Климатичното образование е един от начините да провокираме учениците да видят взаимовръзки между различни науки, да упражняват критичното си мислене и креативност, тъй като предизвикателствата пред климата все още нямат едно решение. Това е прекрасен начин да създадем учебен процес, който има връзка с реалността и провокира активността на учениците" , споделя Юлия Мишкова, един от авторите на учебните материали по проекта. 

 

----------------------------------------------

Сайтът prepodavame.bg публикува добри практики от български класни стаи и полезни образователни ресурси, които достигат до над 30 000 учители, директори и образователни експерти в България. Сайтът е най-бързо развиващата се медия в образователната сфера от 2019 г. Към момента на него могат да бъдат намерени над 300 реални примери за иновации, приобщаващо образование и успешно използване на технологии в класните стаи. 

Фондация "Заедно в час" вече 13 години работи с мисия за осигуряване на качествено образование на всяко дете в България. За тази цел фондацията развива нови учители, подкрепя цели училищни екипи и изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България" и е част от международната мрежа Teach For All.

Автор:
Преслава Байчева, prepodavame.bg
Публикация:
24.11.2023 г. 11:14
Етикети:
Образователна инициативаФондация "Заедно в час"prepodavame.bg
Visa
екообразование
климатичните промени
фокус
Ековикторина за ученици
Посетено:
290
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38088-ekoviktorina-za-uchenitsi-slaga-fokus-varhu-klimatichnite-promeni