Проекти

Обсъждат съвместните иновации на България и Япония на експертна среща в София

Дискусията ще се проведе на 28 ноември в рамките на 34. Дни на японската култура

Обсъждат съвместните иновации на България и Япония на експертна среща в София

Експертна дискусия на тема „Бъдещето на съвместни високотехнологични компании между България и Япония“ ще се проведе в София на 28 ноември от 16 ч.

Обсъждането е част от програмата на 34-тите Дни на японската култура в България и ще включва важни теми като „Възможно ли е японски високотехнологични компании да припознаят български партньори за разширяване на своя бизнес“ и „Възможно ли е българското участие в EXPO 2025 OSAKA KANSAI да даде нов тласък на двустранните отношения, базирани на иновации“.

Организатор на панелната дискусия е Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.

Участници:

В дискусията участие ще вземат доц. д-р Евгений Кандиларов - историк, японист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на множество изследвания посветени на отношенията между България и Япония, доц. д-р Тодор Ялъмов - зам.-декан на Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски" и професор на Soka University, Токио, както и доц. д-р Боян Жеков - председател на „Нихон Томоно Кай“ – Клуб на приятелите на Япония в България, национален координатор за България на програмата на Европейския съюз за изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

История

Дискусията е породена от факта, че българо-японските икономически отношения имат дългогодишна история. В миналото са били изключително активни, особено в сферата на иновациите. Японският стил и култура на управление са модел на бизнес поведение за много български мениджъри.

„Освежаването на двустранните отношения между малкия и среден бизнес в различни сектори и българския национален приоритет за иновационна и дигитална трансформация на икономиката ни са предпоставки за по-активни отношения между страните ни“, смятат организаторите от Посолство на Япония и Нихон Томоно Кай - Клуб “Приятели на Япония в България”.

Записване

Дискусията ще се състои между 16 и 18 ч. На 28 ноември 2023 г в зала „Витоша“ на столичния хотел „Маринела“, а записването за присъствие е безплатно чрез попълване на онлайн формуляр. При регистрация желаещите могат да посочат дали ще присъстват като представители на бизнес, държавна администрация, неправителствена организация, университет или в лично качество.

----------------

* Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Facebook страницата „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

 

Автор:
Виктория Викторова
Публикация:
25.11.2023 г. 17:53
Етикети:
Посолство на Япония34. Дни на японската култура
Нихон Томоно Кай
българо-японски икономически отношения
„Бъдещето на съвместни високотехнологични компании между България и Япония“
Експертна дискусия
Посетено:
203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38087-obsazhdat-savmestnite-inovatsii-na-balgariya-i-yaponiya-na-ekspertna-sreshta-v-sofiya