Проекти

Представяне на уебсайта bg90s.com – [видео]поезия и памет на 90-те

За духа на 90-те, поетите, интервюта със съвременници, видеопоезия, за жанра

Представяне на уебсайта bg90s.com – [видео]поезия и памет на 90-те

◊ ЗА УЕБСАЙТА

Екипът на проекта „Поезия и памет на 90-те години“ има удоволствието да ви представи уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма.

Сайтът bg90s.com представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода и специално поместени тематични текстове, отнасящи се до жанра на видеопоезията. На всеки от включените автори е посветена отделна страница, съдържаща негови биографични и библиографски данни, които да подпомогнат по-подробно запознаване с този период от литературната ни история.

Сред поетите, чиито стихотворения се превръщат във видеопоезия, са Биньо Иванов, Иван Методиев, Николай Искъров, Калина Ковачева, Малина Томова, Борис Роканов, Палми Ранчев, Ани Илков, Георги Господинов, Петър Чухов, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Румен Леонидов, Миглена Николчина и много други. Посетителите могат да избират и гледат кратките филми в специално създадената галерия Видеопоезия. Сайтът постоянно се допълва с ново съдържание.

В него се съдържа информация и какво представлява най-общо жанрът видеопоезия, съчетаващ текст, визия и музика. Поместени са кратки интервюта с Гергана Рачева, Цанко Лалев, Калин Николов, които разказват за културния и обществен живот през това десетилетие, за изкуството и времето и допринасят към опита да уловим духа на 90-те години. През страницата за контакти посетителите на сайта могат да се свържат с екипа за въпроси, мнения и предложения по съдържанието.

Уебдизайнът е на Мартин Пепелджийски от Abi Web Design.

 

◊ ЗА ПРОЕКТА

Уебсайтът е част от проекта „Поезия и памет на 90-те години“, който се осъществява от екип професионалисти в различни области на изкуството. Литературен консултант е Десислава Неделчева – поет, писател и литературен критик. Режисьор на кратките филми е Дамян Михайлов, дебютирал със спектакъла „Мъгла“ в Театрална работилница „Сфумато“. Оператор е Владимир Зенкевич. Актьорите, които изпълняват стихотворенията и участват в заснемането на филмите, са Виктория Владова, Лора Тенчева, Димитър Сулев, Дениза Павлова, Васил Дуев-Тайг – млади таланти в началото на своя творчески път.

През декември предстои кратките филми видеопоезия да бъдат представени на специална прожекция пред публика на живо.

_ _ _ _ _

уебсайт: https://bg90s.com

видеоканал: https://www.youtube.com/@poe3 (Поезия и памет на 90-те)

*Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“.

Автор:
Мария Янева
Публикация:
20.11.2023 г. 12:51
Етикети:
Посетено:
283
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38060-predstavyane-na-uebsayta-bg90s-com-video-poeziya-i-pamet-na-90-te