Проекти

Световноизвестният цигулар Васко Василев – звезден гост на "Проекции на диалога"

И през 2023 образователният проект на АМТИИ  „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив представя ярки звезди на българската артистична сцена

Световноизвестният цигулар Васко Василев – звезден гост на "Проекции на диалога"

Световноизвестният цигулар Васко Василев – звезден гост на "Проекции на диалога"

На 17 ноември 2023 предстои поредното издание на мащабния образователен проект на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив "ПРОЕКЦИИ НА ДИАЛОГА", в което гост ще бъде виртуозният цигулар Васко Василев.

Първото издание на "ПРОЕКЦИИ НА ДИАЛОГА" стартира през есента на 2021, продължи през 2022 година и премина при изключителен интерес от аудиторията. Този проект е част от основната мисия на Академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство. 

Васко Василев ще изнесе публична лекция на тема „Преплитането на границите в най-универсалния език - музиката“, ще проведе майсторски клас и ще бъде интервюиран в подкаст. 

Лекцията на Васко Василев е с вход свободен и ще се проведе на сцената на Концертна зала АМТИИ, ул. „Тодор Самодумов“ №2, на 17.11.2023г. (петък) от 13:00 часа. Линк към събитието във фейсбук ТУК.

От 18:30 часа е началото на уъркшопа, в който Васко Василев ще сподели богатия си професионален опит с Академичен народен хор към АМТИИ и Академичен смесен хор „Гаудеамус“.

Партньор на Васко Василев ще бъде Карлос Йаве, китарист от Севиля, ученик на Пако де Лусия, преподавател по китара и концертиращ музикант.

Подкаст епизодът ще разкрие още от вълнуващия поглед на музиканта към изкуството и живота и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане на АМТИИ.

Васко Василев завършва средното си образование в Москва, а години по-късно и висше образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той има богат репертоар и е известен със своята гъвкавост в много музикални жанрове. Соловите му изпълнения са го отвели по целия свят в повече от 30 страни. Като концертиращ солист, Васко Василев изпълнява широк спектър от стандартни класически произведения, както и съвременни произведения и се отличава както като солист, така и в сътрудничество с артисти от различни жанрове като фламенко, поп и джаз. Едноименните концерти на Васко са разпродадени събития, кулминиращи със задължителните овации на стадиони и концертни зали. Освен като концертиращ музикант, прочутият цигулар се занимава успешно и с дирижиране, режисура и продуциране. Води мастер класове в Royal Academy of Music в Лондон и Conservatori Superior de Musica de Castello, Валенсия. През 2023-та е поканен за концертмайстор на специално подбрания оркестър за коронацията на Чарлз III в Westminster Abbey.

Звездни гости на първото издание на Проекции на диалога са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайенът на българската хореография. След пролетното издание, което ни среща със световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов, предстои нова вдъхновяваща среща през есента на 2023 г.

..................................

Всички предишни издания на Проекции на диалога може да гледате ТУК

Звездните подкаст епизоди чуйте ТУК.

Проекции на диалога е проект на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Автор:
Проф. Любомир Караджов
Публикация:
13.11.2023 г. 13:47
Етикети:
уъркшопмайсторски класпублична лекцияВаско Василевобразователен проект
Карлос Йаве
"Проекции на диалога"
АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив
Посетено:
266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/38019-svetovnoizvestniyat-tsigular-vasko-vasilev-zvezden-gost-na-proektsii-na-dialoga