Проекти

Варненските младежи творят с писатели от цялата страна в Програмата „Собствена стая“

„Собствена стая – ДА и НЕ за прозата“ (9-16 ноември) ще срещне младежи на възраст 15-22 г. с Антония Апостолова

Варненските младежи творят с писатели от цялата страна в Програмата „Собствена стая“

Варненските младежи творят с писатели от цялата страна В Програмата „Собствена стая“

 Работилниците по творческо писане и срещите с български писатели, драматурзи и преводачи продължават да стимулират варненските младежи да поемат по пътя на художествената литература.

Поредицата „Собствена стая“, създадена от Младежка фондация „Аморфа“, вече срещна младите участници с поета и преподавател Александър Христов (гр. Велико Тръново), както и с писателя и драматург Иван Димитров (гр. София). През ноември творческият цикъл продължава с Антония Апостолова, писателка и създателка на платформата „Литературни разговори“, и Мария Гетова, която бе сред номинираните за награди „Перото“ 2023 в категория „Дебют“.

„Собствена стая – ДА и НЕ за прозата“ (9 – 16 ноември) ще срещне младежи на възраст 15-22 г. с Антония Апостолова, автор на „Потъване в мъртво море” (сборник с разкази) и „Нас, които ни няма“ (роман). Участниците ще научат кои са най-важните моменти в създаването на добра проза, кое печели читателите, как да (се само)редактират и да публикуват произведенията си. В рамките на обучението, всеки ще има възможност да представи свои работи и да получи обратна връзка от преподавателката.

Третата работилница от поредицата „Собствена стая“ отново включва четири срещи с гост-лектора, както и изложба с творбите на участниците. Освен в литературните работилници, желаещите да обсъждат свои текстове могат да се включат в писателския клуб „Собствена стая“ (9 ноември, 19:30 ч.) с вход свободен за всички. Отворена среща-разговор ще има и на 11 ноември от 16:00 ч., когато Антония Апостолова ще сподели повече за личното си творчество и предизвикателствата пред съвременните писатели.

Записването за работилницата „Собствена стая – ДА и НЕ за прозата“ (9 – 16 ноември) е отворено до 8 октомври 2023 г. Формуляр за записване: https://forms.gle/H8pYkP3iSzAmzYQV7. Всички срещи се провеждат в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение, гр. Варна.

„Собствена стая“ – литературният свят на младите хора е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе). Пилотната програма на Младежка фондация „Аморфа“  се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

* * *

Страница на литературните работилници във Фейсбук: https://fb.me/e/gr8SNguDe

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
06.11.2023 г. 20:47
Посетено:
304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37975-varnenskite-mladezhi-tvoryat-s-pisateli-ot-tsyalata-strana-v-programata-sobstvena-staya