Проекти

Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово показа потенциала си

Бившият текстилен техникум в Габрово започна фактическата си трансформация в Център “Кристо и Жан-Клод” с тридневно събитие

Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово показа потенциала си: 1
Ателието на Радоил Серафимов
Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово показа потенциала си: 2
Владимир Явашев посещава детската работилница с умален вариант на Мастаба
Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово показа потенциала си: 3
Детска работилница за построяването на умален вариант на Мастабата

Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово показа потенциала си

12 000 квадратни метра свободно пространство, което включва изложбите “Проекти” и “Роден в Габрово”, ателиета на артисти, намеси в градска среда, артефакти от историята на текстилната промишленост и ателиета за деца. Това видяха над 1500-те души за трите дни на отворените врати (6, 7, 8 октомври 2023) в доскоро изоставеното училище, превърнато в арт център, в непосредствена близост до Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Владимир Явашев, оперативен и проектен директор, Кристо и Жан-Клод - приветства участниците и гостите с думите: “Най-важното за този наистина мащабен проект са ателиетата и резиденциите. Енергията на младите художници, която те самите вкарват в мястото наистина се усеща! Бъдещето е с тях и пред тях - да бъдат свободни да творят.  Христо даваше много лекции - в университети, в училища и когато го питаха за съвети към младите, той казваше: “Аз не съм никой да давам съвети на младите художници, но това, което аз правя и мисля че е най-важното и за всеки млад творец е просто да си абсолютно вглъбен в работата си, да вярваш в нея и да твориш по 24 часа”.

Офис мениджърката на един от последните големи проекти на Кристо - "Плаващите кейове" Лоренца Джованели също сподели впечатленията си на откриващото събитие: “Това е моят първи път в България, но мога да кажа, че това място е великолепно! Вярвам, че Кристо щеше да бъде много щастлив да види това, което правите в това пространство за творчество”.

В своите откриващи думи кураторката на новия център Маргарита Доровска припомни, че идеята за подобно пространство е на повече от 30 години и процесът по обособяването му стартира благодарение на десетки съмишленици: “Много се радвам, че хората, които подкрепят идеята стават все повече, а скептиците намаляват. Огромни благодарности на всички, които подадоха ръка с труд и с пари”.

В тридневното събитие се включиха още артисти като Емилиян Гацов-Елби и Стефан А. Щерев със звуковата инсталация “Синтез на кръпки в перфо минало време”, Стоян Дечев с  „Достъп” – скулптурна инсталация върху покрива на сградата, Мартин Пенев с „Древният мамут, който предстои да се създаде” в подлеза на автогарата, Ханс Хамъндс и Пия Рогнес, както и художниците с ателиета в Центъра: Невена Екимова, RadLab Studio, Радоил Серафимов,  Гергана Ранкъл, Деян Боев, Евгени Недев, Андреяна Дойкин, Драгомила Дойкин, Галина Динева, Павел Църов/filthy rags

Обновяването на пространството на Центъра Кристо и Жан-Клод предстои преди постоянното му отваряне за посетители. През 2022 проектът получи техническа помощ от Европейската комисия в рамките на програмата за подкрепа на местни инициативи от Новия Европейски Баухаус, а през 2023 Центърът започна публичната си програма с представяне на Венецианското биенале за архитектура. Екипът на Центъра продължава работа с местната общност в областта на изкуството, образованието и бизнеса, както и с различни национални и международни институции, за да идентифицира нуждите, заинтересованите страни и партньорите за този дългосрочен проект.

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
11.10.2023 г. 14:32
Посетено:
267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37809-tsentarat-kristo-i-zhan-klod-v-gabrovo-pokaza-potentsiala-si