Проекти

Български и норвежки джаз звезди, заедно с ромски таланти, ще изнесат два концерта на нестандартни локации в София в рамките на проекта Music Art Tabor

На 10 октомври в кв. "Христо Ботев", на 12 октомври пред ЖП гара Подуяне

Български и норвежки джаз звезди, заедно с ромски таланти, ще изнесат два концерта на нестандартни локации в София в рамките на проекта Music Art Tabor.

Един от най-изтънчените майстори на акордеона, норвежецът Стиян Карстенсен (Stian Carstensen), заедно с виртуозния кларинетист Филип Симеонов - Феката ще свирят в кв. "Христо Ботев" на 10 октомври 2023 г. от 16.00 ч. в двора на 94. СУ „Димитър Страшимиров". В рамките на проекта Music Art Tabor в училището ще бъде организиран „Ден на изкуствата“, който включва различни творчески работилници за учениците, модно ревю „Малката Испания“, което ще представи рокли, ушити от момичета от различни класове и ще завърши с концерт на български и норвежки джаз музиканти, заедно с ромски таланти от квартала. На откритата сцена в 19.00 ч. ще излязат още майсторите на тромпета Арне Ийот (Arne Hiorth) от Норвегия и Росен Захариев - Роко.

https://www.facebook.com/events/304623608957629/

Втората локация е пред ЖП гара Подуяне, където на 12 октомври от 17.00 ч. до 19.00 ч. проектът Music Art Tabor ще представи творчески работилници за деца по рисуване, музика и пърформанс артисти. От 19.00 ч. музикантите от Норвегия и България ще разтърсят публиката в една нестандартна колаборация, в програмата ще се включи още и DJ YvesО, а публиката ще се потопи в дигиталното изкуство на 3D мапинга, създаден от съвременните артисти Анна Бачева и Елина Иванова.

https://www.facebook.com/events/828960792045899

 

Music Art Tabor е проект, който в от юни до октомври представи музиканти и артисти от България и Норвегия в крайните квартали на София и в четири малки населени места в България - с. Градец (община Котел), с. Драгиново (община Велинград), гр. Лом и с. Долни Цибър и с. Осиковица (община Правец). Целта е чрез изкуство, музика, спорт и занаяти да се подобри достъпа до култура на младежи в неравностойно положение и младежи от етнически малцинства в малки населени места в България.

 

Събитията в кв. Христо Ботев и ЖП гара Подуяне се осъществяват със съдействието на районите Слатина и Подуяне на Столична община и на ДП Национална компания Железопътна инфраструктура. Те са финалната част на проекта “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”, който се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерство на културата по договор № BGCULTURE-2.002-0047-C01. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

 

***

 

Повече информация:

https://www.facebook.com/musicarttabor

https://musicarttabor.com/news/partners/

https://www.facebook.com/stiancarstensenofficial/

https://www.arnehiorth.com/

 

 

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
10.10.2023 г. 14:36
Етикети:
творчески работилници за децаСофияконцертипроектMusic Art Taborпътуващ фестивал
Росен Захариев - Роко
Арне Ийот
Филип Симеонов - Феката
Стиян Карстенсен
Посетено:
340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37804-balgarski-i-norvezhki-dzhaz-zvezdi-zaedno-s-romski-talanti-shte-iznesat-dva-kontserta-na-nestandartni-lokatsii-v-sofiya-v-ramkite-na-proekta-music-art-tabor