Проекти

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

15 октомври 2023, 17:00 – 21:00 ч., Casa Libri

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино

15.10.2023 // 17:00 – 21:00 ч. // Casa Libri

Вход свободен

* Поради ограничение в местата, единствено за пърформанса „Господин Паломар“ ще бъде необходимо предварително записване: https://forms.gle/79vF5yM5VoYd3Pd47

Програма:

• 17:00 – 17:40 ч. Пърформанс „Господин Паломар“, режисьор: Валерия Вълчева; актьор: Александър Тонев; пианистка: Инес Симеонова

• 18:00 – 19:30 ч. Дискусия: „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“ Модератор: Сава Славчев; Участници: Ани Бурова, Валентин Калинов, Мартин Касабов

• 20:00 – 20:40 ч. Авторски текстове, вдъхновени от „Ако пътник в зимна нощ“

Автори: Яна Букова, Валентин Калинов, Поли Муканова, Мартин Касабов, Екатерина Григорова, Тодор П. Тодоров

 

Третото събитие от годишната програма на „Литературни срещи“ на фондация „Прочети София“, продължава през октомври в партньорство с кино-литературния фестивал Cinelibri и със съдействието на Италианския културен институт в София.

През пролетта на 2023 г. започна второто издание на поредицата от литературни събития, които се провеждат няколко пъти в годината с различни гости и в разнородни формати.

Есенните „Литературни срещи“ ще бъдат нови и с акцент, какъвто досега не е бил включван в тях. Освен че фокусът ще бъде върху творчеството само на един автор, поводът е вдъхновен от годишнина от неговото рождение. „Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвинони очаква на 15 октомври от 17:00 до 21:00 ч. в Casa Libri.

15 октомври 1923 г. е датата, на която е роден италианският писател, признат за един от най-добрите стилисти, космополит, експериментатор, „литературен хамелеон“, сравняван с Борхес. Калвино е роден в Куба, но две години след това родителите му се връщат в Италия. През 1941 г. той е приет във Факултета по агрикултура в университета в Торино. По същото време започва да пише разкази, поезия и текстове за театър. Няколко години по-късно записва филология, тогава става и член на италианската комунистическа партия. Пише първия си роман на 23-годишна възраст. През целия си живот сътрудничи на редица списания и вестници. Пътува много и обикаля Южна Америка, Мексико, Аржентина, Испания и Франция. Разнообразното му творчество е добре познато в България с произведения като „Баронът по дърветата“, „Несъществуващият рицар“, „Разполовеният виконт“, „Космически комедии“, „Марковалдо, или сезоните в града“, „Невидимите градове“, „Ако пътник в зимна нощ“, „Паломар“ и „Американски лекции: шест предложения за новото хилядолетие“.

Тенденция, която „Прочети София“ следва във всички издания на „Литературни срещи“ е смесването на изкуства и подходи към разнообразни теми. Есенните Срещи ще предложат различни входове към богатата биография и творчество на Калвино. Затова и събитието ще започне с пърформанса „Господин Паломар“ на режисьорката Валерия Вълчева, с участието на актьора Александър Тонев и пианистката Инес Симеонова. „Паломар“ е последното произведение на Итало Калвино. Както признава самият автор, „Паломар“ силно се различава от останалото му творчество. Книгата представлява поредица от свързани разкази за г-н Паломар, който наблюдава света отвън.  

„В този роман има много автобиографични елементи и изследователите го определят като романът, който най-добре описва истинската същност на автора. Паломар е Калвино: има жена и дъщеря като героя си, ходил е в Мексико като него, живял е в Рим и Париж (Калвино живее и работи във френската столица 7 години, където се запознава с Раймон Кьоно, Роланд Барт, Борхес и др.), дори е мълчалив като героя си.“, пише преводачът и преподавател Сава Славчев, който ще бъде и модератор на дискусията „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“. Тя ще започне в 18:00 ч. отново в Casa Libri и в нея ще участват още литературната теоретичка Ани Бурова, писателят, преводач и доктор по философия Валентин Калинов и писателят, книжар, кино и литературен критик Мартин Касабов.

Дискусията ще проследи различните стилове, в които пише Калвино – от неореализъм до постмодернизъм, преплитане на жанрове, метатекстуалност, експерименти. Ще се обърне към богатата на събития, дейности и включване в различни интелектуални кръгове биография на иначе затворения автор. Ще изведе връзката с науката, вкуса към иронията и постоянния стремеж да се изясни света. Както и близостта до читателя и лекотата в писането.

Но този разговор няма да засяга единствено творчеството на Итало Калвино, а ще обърне внимание на по-общите въпроси за писателят днес и тенденциите в литературата. След като миналата година в есенните „Литературни срещи“ бе очертана една характерна тенденция на съвременната литература, свързана с „действителния случай“ и автофикцията, този път ще бъде поставен въпросът за мястото на въображението; за интелектуалната игра; за историите, родени от други книги, а не задължително от действителността; за детайлното вглеждане в света, който е описан в подробности, но за който пишещият остава чужд и встрани.

„Литературни срещи есен“ ще завършат с четене на авторски текстове, вдъхновени от „Ако пътник в зимна нощ“, които писателите Яна Букова, Валентин Калинов, Поли Муканова, Мартин Касабов, Екатерина Григорова, Тодор П. Тодоров ще напишат специално за събитието.

„Литературни срещи есен“ са безплатни и свободен достъп. Поради ограничение в местата, единствено за пърформанса „Господин Паломар“ ще бъде необходимо предварително записване: https://forms.gle/79vF5yM5VoYd3Pd47.

.....................................................

„Литературни срещи“ се организират от Фондация „Прочети София“. Есенното издание се реализира  в  партньорство със Cinelibri и със съдействието на Италианския културен институт в София, Casa Libri и Colibri.

„Литературни срещи 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община, Министерство на културата.

_____________

За повече информация:

Демна Димитрова
demna.dimitrova@gmail.com

 

fb/literarytalks.sofia

Instagram (@literarytalks.sofia)

http://literarytalksbg.com/

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
08.10.2023 г. 16:51
Посетено:
284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37780-100-godini-ot-rozhdenieto-na-italo-kalvino-otbelyazvat-esennite-literaturni-sreshti-po-vreme-na-cinelibri