Проекти

С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта „ГЪСКА“

Събитието за деца и родители ще се проведе на 1 октомври от 11:00 ч. в Софийска градска художествена галерия

С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта „ГЪСКА“: 2
Ина Кънчева
С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта „ГЪСКА“: 3
Емануил Иванов
С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта „ГЪСКА“: 4
Клавирно дуо „Атмосфери“

Есенното издание на CULTURAMA 2023 започва с концерт и представяне на играта „ГЪСКА“. Събитието ще се проведе на 1 октомври от 11:00 ч. в Софийска градска художествена галерия, където деца и родители ще могат да направят забавен тест на играта заедно.

Играта „ГЪСКА“ е най-новият проект на Фондация „Културни перспективи“ като финал на темата за птиците във фестивал CULTURAMA 2023. На официалното му представяне в СГХГ организаторите ще предложат на публиката забавно издание на дългогодишния си цикъл „Музика в Книга“, но този път във формат „МУЗИКА В ИГРА“. Ще се насладим на концерт с участието на сопраното Ина Кънчева, пианиста Емануил Иванов и клавирно дуо „Атмосфери“, а в програмата ще чуем произведения на М. Равел, Ж.Ф. Рамо, Г. Малер, Дж. Пучини и др. Ще се докоснем до много и красиви птици, които са част от мозайките на най-голямата ранно християнска църква в България – Епископската базилика на Филипопол.

„Играта „ГЪСКА“ е концептуален синкретичен проект, вдъхновен от една от най-старите и известни настолни игри – „ГЪСКА“. Ние я интерпретираме като образователен игрови модел с продължително действие“, споделя Ина Кънчева – артистичен директор на Фондация „Културни перспективи“ и организатор на фестивал CULTURAMA.

„Харесваме тази игра, защото в нея няма стратегия, а по-скоро всичко зависи от късмета. Тя обаче стъпва на символика и последователни връзки; в нея е заложен импулсът на преследването и всъщност е много забавна. В допълнение развиваме силна втора сюжетна линия, чрез която лесно можем да научим децата на много нови неща.“, допълва Ина Кънчева.

Идеята на организаторите стъпва върху пресъздаването на визуална канава с играта върху рециклиран текстил, чийто основен протагонист – гъската, е и една от най-ярко присъстващите птици в изображенията в Епископската базилика на Филипопол. За целта в полетата на играта има рисунки на птици, представени върху мозайките в музея, и добавено съдържание с техните характеристики.

Като втора посока е привнесена допълнителна сюжетна линия с музика и литература и е даден достъп до специално записани музикални произведения, свързани с птици, а именно произведението на М. Равел „Майка ми, Гъската“, няколко миниатюри от М. Равел, Ж.Ф. Рамо, Г. Малер, Дж. Пучини и др.; цитати от първа, втора и последна пакост на „Макс и Мориц“, „Приказка за вълшебната флейта“, „Грозното патенце“,  „Дивите лебеди“  както и разказ за няколко вида гъски.

Така същинската игра е допълнена с различни образователни елементи – един пряко свързан с птиците от Базиликата, втори с ново странично музикално съдържание и трети със забавно-занимателен характер, в пряк и/или преносен смисъл свързани с темата за птиците.

„Като допълнение ви подаряваме и нашата апликация, която ще ви отведе до едни от най-интересните точки за наблюдение на птици в България. Надяваме се това да насърчи четенето, слушането на музика и любознателността.“, завършват от Фондация „Културни перспективи“.

 

Игра „ГЪСКА“

И мозайки и птици от Базиликата

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив е най-голямата ранно християнска църква в България. В продължение на хилядолетия по българските земи си дават среща цивилизации, които оставят трайна следа в развитието на съвременния свят. Едни от най-впечатляващите културни паметници на това богато минало, които откриваме под много български градове днес, са античните мозайки, украсявали ранно християнските базилики и домовете на знатни граждани. Мозайките в Голямата базилика в Пловдив, въпреки че са подобни на други мозайки от Балканите от периода на ранното християнство, са уникални, тъй като са само с птици.

Играта „ГЪСКА“ вероятно е измислена през Средновековието и се среща в Германия, по-късно се разпространява в Италия, а след това и в цяла Европа и е една от най-предпочитаните и популярни игри и до днес. Спираловидният ѝ модел напомня лабиринт, а полетата „Мост“, „Кладенец“, „Затвор“ и „Смърт“ са една от многото препратки към митологията, като създават символично пътешествие, позволяващо на играчите да разберат по-добре света и да придобият различни познания. Твърди се, че Орденът на тамплиерите е използвал играта „ГЪСКА“ като симулация на Пътя на Сантяго.

Художник на канавата на играта е Пенко Гелев, а дизайнер на ключовата визия на играта е Велина Мавродинова.

* Повече за проекта и неговото добавено съдържание вижте на:

https://culturama.art/goose-game

..........................................

Този проект е осъществен в сътрудничество с Аксенчър България, БДЗП и с подкрепата на Епископска базилика на Филипопол и Фондация „Америка за България“.

Фондация „Културни перспективи“/ CULTURAMA FEST 2023,  част от културния календар на Столична община, всички права запазени.

 

 

Автор:
Елица Христова
Публикация:
30.09.2023 г. 15:00
Посетено:
563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37731-s-kontsert-i-mnogo-iznenadi-culturama-shte-predstavi-igrata-gaska