Проекти

Летен модул от образователната програма на Градската художествена галерия - Варна, сред картините на Георги Велчев (1891-1955)

ГХГ „Борис Георгиев“ - Варна, кани малките приятели на изкуството в Художествения музей “Георги Велчев” на летния обучителен модул “Нарисувай ми море!”

◊ ПОКАНА

Летен модул от образователната програма на Градската художествена галерия - Варна, сред картините на Георги Велчев (1891-1955)

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, кани малките приятели на изкуството в Художествения музей “Георги Велчев” на летния обучителен модул “Нарисувай ми море!”

Новата тема е вдъхновена от творчеството на българския маринист, чието име носи музеят на ул. “Радко Димитриев” 8.

Един от признатите майстори на морския пейзаж у нас, новаторът в българското изобразително изкуство от 20-те години на XX век Георги Велчев (1891-1955), ще бъде в центъра на летния модул от Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна.

Родната къща на Георги Велчев, както и художественото наследство на автора са дарени за вечни времена на Варна от семейството на твореца през 1958 г., през 1996 г. тя е обновена и e възстановена като действащ художествен музей, от 2008 г. е филиал на ГХГ - Варна, представящ изкуството на варненския маринист. 

Занятията от модула ще се провеждат в залите с постоянната експозиция, включваща 85 живописни произведения и гвашови рисунки от различни творчески периоди на художника. Сред картините, пресъздаващи драматичната среща на морските вълни и скалите на брега, изящните светлини и сенки на парижките паркове и топлината на българската природа, участниците в занятията ще научат за живота и творчеството на Георги Велчев. Специално внимание ще бъде отделено на парижкия период (1920-1922), когато творбите му са изпълнени в живописен поантилистичен стил.

Музейният педагог ще запознае участниците с поантилистичната техника на рисуване, при която картината се създава чрез множество малки, ясно изразени цветни точки, от които идва и названието на стила поантилизъм (от френската дума “point” – точка). Поантилизмът се развива във Франция през 80-те и 90-те години на ХІХ в. като течение в постимпресионизма, задаващо насока на модерното европейско изкуство. В творчеството на Георги Велчев се откриват влияния  от пластичната концепция и художествената практика на поантилизма.

Образователната програма е подходяща за деца и ученици от 5 до 10-годишна възраст и ще продължи до 8 септември, от вторник до петък, от 10 до 16 ч. Темата на занятията ще черпи идеи от експонатите в Художествения музей под мотото “Нарисувай ми море!”

• Необходимо е предварително записване на тел. 052 612 363.

____________

Снимки: Александър Николов
На снимките: зали от Художествения музей “Георги Велчев”

*

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
05.08.2023 г. 16:21
Посетено:
394
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37431-leten-modul-ot-obrazovatelnata-programa-na-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna-sred-kartinite-na-georgi-velchev-1891-1955