Проекти

Ученици и студенти влизат в ролята на министри и депутати в Нов български университет

Четвърто издание на интерактивното образователно събитие "Модел Република България"

Ученици и студенти влизат в ролята на министри и депутати в Нов български университет

Ученици и студенти влизат в ролята на министри и депутати в Нов български университет

От 5 до 8 август 2023, Нов български университет посреща 80 ученици и студенти от цялата страна в четвъртото издание на интерактивното образователно събитие "Модел Република България".

Иновативният формат представлява симулация на държавна власт, която включва пленарни сесии, които симулират функционирането и взаимодействието между Народното събрание, Министерски съвет и Президентската институция. В рамките на четири дни ученици и студенти ще влязат в ролята на народни представители, министри, президент, журналисти и представители на международни и европейски институции.

Образователната стойност и интерактивната форма на провеждане на събитието помагат на младите участници да добият не само теоретични, но и практически знания за начините на функциониране и правомощията на демократичните институции и държавната власт, както и за процесите по законотворчество и взимане на управленски решения. Така те научават отблизо за темите, които определят обществения ред на България, развиват ключови умения по дебатиране, както и научават по интерактивен начин законовите процедури за създаването на политики в България и взаимодействието между различните демократични институции.

Събитието се провежда по инициатива на Сдружение "България на младите", съвместно с департамент „Политически науки" на Нов български университет.

„България на младите" е младежка организация от студенти и ученици, убедени в способността на младото поколение да постигне положителна промяна в българското общество. Каузата им е да предоставят подиум на младите и на експертите в различни области да изразят своите идеи и визия за България.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
01.08.2023 г. 12:59
Етикети:
проектНов български университет
"Модел Република България"
интерактивно образователно събитие
Сдружение "България на младите"
Посетено:
358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37409-uchenitsi-i-studenti-vlizat-v-rolyata-na-ministri-i-deputati-v-nov-balgarski-universitet