Проекти

Пътуващият фестивал Music Art Tabor спира в с. Осиковица

От 25 до 27 юли творци от България и Норвегия ще се потопят в ритмите и културата на ромската общност

Пътуващият фестивал Music Art Tabor спира в с. Осиковица: 2
Айнар Стрей (Einar Stray)
Пътуващият фестивал Music Art Tabor спира в с. Осиковица: 4
Хорвард Нурберг Фундруд (Håvard Nordberg Funderud)

 Пътуващият фестивал Music Art Tabor спира в с. Осиковица

От 25 до 27 юли пътуващият фестивал Music Art Tabor спира в с. Осиковица, където за пореден път творци от България и Норвегия ще се потопят в ритмите и културата на ромската общност. Music Art Tabor стартира от София, в кварталите "Орландовци" и "Факултета" през юни, премина с голям интерес през гр. Лом и с. Долни Цибър, където в продължение на три дни публиката се наслади на джаз концерти, в които участваха и местни музиканти, на кинопрожекции и творчески работилници по рисуване и музика за деца.

Програмата в с. Осиковица ще стартира на 25 юли сутринта от ромската махала „Лакавица“ с прожекции на документално кино от партньорите на проекта Кинематограф.бг и ще продължи на 26 юли пред читалище "Напредък" с коктейл от норвежки джаз, български фолклор и ромска музика в концерт, с участието на известните български изпълнители Росен  Захариев-Роко - саксофон, Борислав Петров - барабани и Ивайло Риков – синтезатор. Към тях ще се присъединят норвежкият композитор и мулти-инструменталист Айнар Стрей (Einar Stray) от Einar Stray Orchestra (https://www.einarstrayorchestra.com/ ), който със своя оркестър издава три албума и изнася над 300 концерта от Мароко до Хонконг, и китаристът и композитор Хорвард Нурберг Фундруд (Håvard Nordberg Funderud -  https://www.havardnfunderud.com/), който работи с много норвежки групи и оркестри, сред които по-известни са неговият бенд Master Oogway и ансамбълът FULL COMMUNITY. В програмата ще вземе участие и детският ансамбъл „Хорце“ от читалище "Напредък". На 27 юли ще бъдат организирани творчески работилници за най-малките по рисуване, музика и пърформанс, ще има кинопрожекции и музикална програма, миксирана от DJ YvesО, а публиката ще се потопи в дигиталното изкуство на 3D мапинга, създаден от съвременните артисти Анна Бачева и Елина Иванова.

Music Art Tabor е проект, който в от юни до октомври представя музиканти и артисти от България и Норвегия в четири малки населени места в България - с. Градец (община Котел), с. Драгиново (община Велинград), гр. Лом и с. Долни Цибър и с. Осиковица (община Правец). Целта е чрез изкуство, музика, спорт и занаяти да се подобри достъпа до култура за младежи в неравностойно положение и младежи от етнически малцинства в малки населени места в България. До края на октомври ще бъдат представени комбинация от различни творчески инициативи и социални събития чрез интерактивни методи и синтез на различни изкуства, спорт и музика.

Всички събития в с. Осиковица се осъществяват със съдействието на Община Правец и са част от проекта “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”, който се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерство на културата по договор № BGCULTURE-2.002-0047-C01. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

Пълната програма може да видите тук:

https://www.facebook.com/events/1377384309491404

***

За допълнителна информация, следете сайта и Фейсбук страницата на проекта:

https://www.facebook.com/musicarttabor

https://musicarttabor.com/program-2023/

 

 

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
23.07.2023 г. 18:02
Посетено:
266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37373-patuvashtiyat-festival-music-art-tabor-spira-v-s-osikovitsa