Проекти

"Сподели Балканите"

Кюстендил и Лесковац: трансгранично взаимодействие

„СПОДЕЛИ БАЛКАНИТЕ“

„Сподели Балканите“ е название, което включва повелителна форма – но от възможно най-дружелюбните, най-добронамерените. Зад императива „сподели“ стоят протегнати ръце и обменен културен опит между Кюстендил и Лесковац чрез българското сдружение „Без граници 21 век“ и „Образователен център“ („Едукациони центар“) – Сърбия. През последната година двете неправителствени организации показват, че границата може да се прекосява с лекота от хора, които искат да опознаят духовните ценности и природните си  забележителности, успехите си в предприемачеството и в стопанския живот, – за да установят колко много неща ги свързват, колко голяма близост съществува в преживявания, интереси и стремежи.    

В края на юни тази година сръбските партньори гостуват в  Кюстендил и разглеждат картинната галерия, Историческия музей, хотел „Стримон Гардън“, неповторимото ваканционно селище „Живей с любов“ в с. Смоличано и комплекс „Тихия кът“ в с. Слокощица.

От 5 до 8 юли представители и сподвижници на Сдружение „Без граници 21 век“ гостуват на Лесковац и следват една културна програма, която е грижливо подготвена от сръбските домакини. Научаваме безброй интересни факти – че преди унищожителните бомбардировки в края на Втората световна война Лесковац е наричан „сръбският Манчестър“ – заради развитата си текстилна индустрия; че градът създава първия професионален театър в Сърбия; че днес в културния център редовно се провеждат срещи на млади създатели на комикси; че всяка година Лесковац е домакин на карнавал с участници от цяла Сърбия и от много страни по света.

Официалната среща между партньорите припомня целите на общите дейности и представя уеб базирания информационен портал с данни за извършеното и за възможното допълване на сведения за нови партньорски проекти. Впрочем съпреживяването на Кюстендил и Лесковац във виртуалната реалност вече е възможно в: sharebalkani.eu

Гостите от Кюстендил разглеждат културните ценности в Лесковац – музея с експонати от праисторията до днес, прекрасния храм „Света Троица“, културния център, етнографската изложба в красива градска къща. Пътешествие извън града, но сякаш и във времето назад отвежда към Царичин град, който разказва за основателя си Юстиниан Първи, за храмове, мозайки, бани, виадукт – едно истинско археологическо съкровище, разположено на хълм колкото удобен някога от военно-стратегическа гледна точка, толкова красив днес с простора наоколо и интересен с разбулващите се исторически тайни.

Водноелектрическа централа – обект от списъка на техническото наследство на ЮНЕСКО, работи безотказно вече 120 години, пазейки спомен за феномена на електричеството Никола Тесла, а текстилният музей в Стройковце прокарва мост към историята на някогашна фабрика за гайтани, възникнала с българска помощ.

Настоящият разказ за сътрудничеството между Кюстендил и Лесковац би бил непълен, ако спре до културните маршрути и пропусне онова изключително градивно на взаимоотношенията, което се отнася до сближаването между хората от Кюстендил и Лесковац, до разбирателството им и взаимната отзивчивост. Как иначе да си обясним желанието за продължаване на контактите, за нови ръкостискания – независимо от границата.

 

Автор:
Огняна Георгиева-Тенева
Публикация:
09.07.2023 г. 22:31
Етикети:
сътрудничествопроект
„Образователен център“ Сърбия
Сдружение „Без граници 21 век“
трансгранично взаимодействие
Кюстендил и Лесковац
„Сподели Балканите“
Посетено:
1180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37289-spodeli-balkanite