Проекти

Стартира проектът Music Art Tabor

Music Art Tabor представя изкуства, спорт и занаяти в крайните квартали в София и в четири малки населени места в България

Стартира проектът Music Art Tabor: 3
Представяне на проекта Music Art Tabor
Стартира проектът Music Art Tabor: 4
Росен Захариев - Роко, Йон-Коре Хауген и Ингрид Киндем на сцената на ТОПЛОЦЕНТРАЛА

На 16 юни 2023 г. стартира проектът Music Art Tabor, който в рамките на няколко месеца ще представи музиканти и артисти от България и Норвегия на арт събития в четири от крайните квартали в София (Факултета, Орландовци, Илиянци и Подуене) и на пътуващ фестивал в четири малки населени места в България - с. Градец (община Котел), с. Драгиново (община Велинград), с. Долни Цибър (община Лом) и с. Осиковица (община Правец). Целта е чрез изкуство, култура, спорт и занаяти да се съживят периферните зони в София като се привлекат нови публики, както и да се подобри достъпът до култура на ромските общности в малки населени места в България. През следващите месеци ще бъдат представени комбинация от различни творчески инициативи и социални събития чрез интерактивни методи и синтез на различни изкуства, спорт и музика.

Началото на проекта беше поставено в „ТОПЛОЦЕНТРАЛА“ – Регионален център за съвременно изкуство в София, с концерт на Росен Захариев - Роко и гост-музикантите от Норвегия: Йон-Коре Хауген (John-Kåre Haugen) - норвежко-саамски композитор, джаз музикант и продуцент, носител на наградата Композитор на годината за 2019 г. от Sámi Music Award в Норвегия, и Ингрид Киндем (Ingrid Kindem) - композитор и музикален продуцент, бивш председател на NOPA - Норвежкото дружество на композиторите и текстописците, които са партньори на проекта. Росен Захариев - Роко завършва Музикалното училище в София, след което продължава обучението си в Музикалната академия, Консерваторията в Ротердам и музикалния колеж Бъркли. В момента той е в София, като част от проекта Music Art Tabor, и ще очарава публиката като тромпетист, перкусионист, импровизатор, композитор и текстописец, създавайки поле за изява на импровизационни техники с малко познати творци от ромската общност и музиканти от Норвегия.  

Първите арт събития в София ще се състоят на 18 юни от 17:00 ч. в двора на 75. ОУ "Тодор Каблешков" (при дъжд в читалището "Ромски Таланти" в двора на училището) в квартал Факултета и на 20 юни от 17:00 ч. в парк  „Могилата” (срещу 58. ОУ "Сергей Румянцев") в квартал Орландовци. С палитра от арт инициативи, като работилници по рисуване и музика за деца, дигитални и светлинни визуализации, концерти с участието на творци от България и Норвегия, публиката ще може да се потопи в ритмите на ромската музика, на българския и норвежкия фолклор. Събитията се организират в партньорство със Столична община - район “Сердика" и район „Красна поляна“.

Пълната програма може да видите тук:

Факултета - https://www.facebook.com/events/308989058118285/

Орландовци - https://www.facebook.com/events/1657538778090989/

За повече информация, следете сайта и Фейсбук страницата на проекта:

https://www.facebook.com/musicarttabor

 

https://musicarttabor.com/program-2023/

 

Проектът “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите” се изпълнява от Сдружение „ИМЕ“ по Програма PA 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерство на културата по договор № BGCULTURE-2.002-0047-C01. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

***

Фотографии:

Снимка 1

Представяне на проекта Music Art Tabor с Ния Пушкарова - визуален артист, председател на сдружение „ИМЕ“, Осмунд Приц (Åsmund Prytz) - норвежки композитор, текстописец и музикант, свързан с Inferno Metal Festival в Осло и Beyond the Gates Festival в Берген, Ингрид Киндем (Ingrid Kindem) - композитор и музикален продуцент, бивш председател на NOPA (Норвежкото дружество на композиторите и текстописците) и TONO (Норвежкото дружество за управление на авторски и изпълнителски права на музиканти и текстописци) и Йон-Коре Хауген (John-Kåre Haugen) - норвежко-саамски композитор, джаз музикант и продуцент, носител на наградата Композитор на годината за 2019 г. от Sámi Music Award в Норвегия

 

Снимка 2

Росен Захариев - Роко, Йон-Коре Хауген и Ингрид Киндем на сцената на ТОПЛОЦЕНТРАЛА

 

 __________________

За повече информация:

Ивона Христова - PR експерт

ivona.hristova@gmail.com

 

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
17.06.2023 г. 17:40
Посетено:
322
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37178-startira-proektat-music-art-tabor