Проекти

Виртуални разговори с оцелели, 3D тур и възможност за посещение на място осигурява проект за лагера в Белене

„Истории от Белене“ - проект на Фондация „Софийска платформа

◊ ИСТОРИИ ОТ БЕЛЕНЕ

Виртуални разговори с оцелели, 3D тур и възможност за посещение на място осигурява проект за лагера в Белене

Всеки може да поговори с оцелял от комунистически трудов лагер, да се разходи из лагера в Белене онлайн или  да се включи в реален тур на място. Това вече е възможно благодарение на програмата „Истории от Белене“, реализиран от фондация „Софийска платформа“.

Защо „Белене“?

За цялото съществуване на комунистическия лагер „Белене“ през него са преминали над 15 000 души. Фондация „Софийска платформа“ реши да срещне с няколко от тях широката общественост, за да разкажат те какво е да си сред най-непримиримите противници на комунистическия режим. Зад тази идея стоят представителни социологически данни за масово непознаване на най-близкото ни минало сред най-младите – 16-40-годишните. За да достигне до тях, Фондацията създаде платформата belene.camp.

Истории от Белене

На сайта belene.camp посетителите могат да поговорят с шестима оцелели от комунистическите трудови лагери. Това се случва благодарение на стотици часове видео записи и изкуствен интелект, който превежда историите от миналото на езика на настоящето.

Отделно виртуален тур позволява на всеки потребител да се разходи и да разгледа ключови обекти, свързани с живота на лагеристите, на островите от Беленския архипелаг.

Много скоро ще бъде достъпна и още една функционалност на belene.camp, а именно запазване на реален тур с гид на място.

„Софийска платформа“

Фондация „Софийска платформа“ е една от малкото организации, която вече 10 години осъществява образователни формати в Белене с безценната помощ на местната общност в лицето на отец Паоло Кортези, Михаил Маринов от фондация „Остров Белене“ и Община Белене. От 2018 г. фондация „Софийска платформа“ организира и ежегодно 5-дневно лятно училище по история на близкото минало за 20 ученици и студенти от цялата страна.

Програмата „Истории от Белене“ цели да съхрани паметта за тоталитарния комунистически режим и в частност – за лагера в Белене, и да допринесе за увеличаване на интереса към историята на близкото минало. Програмата се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България”.

___________

За допълнителна информация по темата:

Светослава Кръстева
Софийска платформа
0884 205 636

 

 

Автор:
Светослава Кръстева, Фондация „Софийска платформа
Публикация:
02.06.2023 г. 11:36
Посетено:
445
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37066-virtualni-razgovori-s-otseleli-3d-tur-i-vazmozhnost-za-poseshtenie-na-myasto-osiguryava-proekt-za-lagera-v-belene