Проекти

VR изкуство от Нова Зеландия в рамките на “En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи” - международна филмова изложба на Зорница Стоянова в “Топлоцентрала”

Белгийската писателка и артист Софи Вераест пристига специално за закриването на събитието (9 юни), по време на което ще представи колаборативен проект заедно със Зорница Стоянова

На 26 май, от 18:30 ч., в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се състои официална премиера за България на артистичната VR/XR филмова продукция “VECTOR” с автори новозеландските хореографи и артисти Джоана Кук и Ребека Уебър, която зрителите в София ще могат да видят в рамките на “En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи” (En-trance: Female Bodies in the Digital)* - международната арт-филмова изложба с куратор Зорница Стоянова от Bodymeld, която може да се види до юни 2023.

На закриващата дата (09.06.2023) на “En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи”, ще присъства и белгийската писателка и перформативен артист Софи Вераест, която пристига в България по покана на Стоянова за участието си в артистичен обмен в рамките на изложбата. Двете ще работят в продължение на една седмица, като ще представят резултата от колаборацията (текст и пърформанс) на закриването на изложбата на 09.06. в 18:00 ч. в галерия Куб на “Топлоцентрала”.

 “VECTOR” е изкуство от ново поколение, което ползва инструментите на виртуалната и разширена реалност (VR/XR) - аватари и персонализирани специални ефекти за подчертаване на сетивната чувственост и вниманието на танцьорите. “VECTOR” представлява 360-градусово видео, което изважда на показ усещането за танц. Сетивната чувственост е невидим вътрешен процес, но често движи процеса на създаване на танца. “VECTOR” превежда тези вътрешни процеси във виртуални ефекти, като стимулира сетивата на публиката и я прави част от преживяването. Кинетичният, визуалният и слуховият обрат подчертават вниманието на движещия се обект във филма и инсталацията. “VECTOR” е с продължителност 6 минути и предизвиква традиционното театрално пространство, перспективите и навиците на зрителите, като позволява "да се види отвътре" процесът на създаване на танц. Проектът е виртуално произведение, което заема феминистка позиция, като акцентира върху осъзнатата телесна осведоменост и чувственост, и внася физически, мултисетивен опит в процеса на създаване на творби в цифровата реалност.  По този начин се противопоставя на йерархиите на капиталистическия комерсиализъм в технологиите.

"En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи" на Зорница Стоянова е провокативно проучване на женствеността и нейните различни прояви в съвременната култура. Чрез необичайна колекция от международни късометражни арт филми, изложбата разширява границите на традиционните възприятия за женското представяне в дигиталната среда.

Чрез отворен конкурс, Стоянова курира и избира 15 различни филма, които изследват темите за жената и нейното тяло. Някои от засегнатите теми са визуалното представяне на женствеността, психичното здраве, експлоатацията, раждането, смъртта, болката, женското овластяване, стареенето и други.

Интересен акцент от селекцията е “Elsewhere” (Другаде) - авторското видеопроизведение на самата Зорница Стоянова - сюрреалистичен филм, който представя възприятията ни за себе като постоянно движеща се и нестабилна реалност. “Elsewhere” e сън, в който ставаш някой друг, някъде другаде и съчетава женското тяло с природата и архитектурата. Заснет в продължение на три години и на два континента, "Elsewhere" стана възможно благодарение на резиденция в "Ice Box" в Филаделфия (2015 г.) и артистичната резиденция в Дерида Денс Център (2016 г.) в София, България а местата за заснемане в България са планините Витоша и Тетевен.

“Elsewhere” е с участието на танцьорите Никол Биндлър (САЩ), Кристина Джезуалди (САЩ), Александрина Димитрова (България), Евгения Танева (България) и Зорница Стоянова (САЩ/България)

Селекцията от филми включва още няколко изключително любопитни заглавия на артисти от цял свят: “Self(i.e.;)” на Лаура Янку (САЩ) - за халюцинаторния ефект от прекомерното артикулиране на собствения образ чрез съвременните технологии; “Silent Fragments” на Андреа Хакл (Австрия/ Финландия) и с музика на българския диджей и продуцент Иван Шопов - дигитална топография от фрагменти на човешкото тяло; “Quality Control” на Ясмин де Силва (Великобритания) - за конструкцията на човешкото тяло; Body Landscape на Ванеса Кардиу (Германия) - анимация, която сътворява пейзажи от човешки тела и други.

В програмата на изложбата може да се види също филмът "Кралица" на българските режисьори Марианна Перянова (Yagama), и Илина Перянова, както и филмът "Вътрешна стая" на хореографа и режисьор Ина Димитрова-Гергинова.

Входът за “En-trance: Женски тела в дигитални колажи” е свободен. Изложбата може да бъде видяна в “Топлоцентрала” до 9 юни включително.

*Част от кадрите представят напълно голи женски тела и може да са не подходящи за деца под 14г.

 

За Софи Вераест:

Софи Вераест е завършила нидерландска и френска литература и лингвистика в Университета в Гент и Университета в Екс-Марсилия (2004-2007), след което е получава Магистърска степен по сравнителна модерна литература ( Гент, 2008). Със стипендия за специализация, предоставена от Фламандската общност, през академичната 2008-2009 година тя се записва в Магистърска програма по философия в Софийски университет "Св. Климент Охридски", след което е назначена в Докторантска програма за изследване, финансирана от Фламандския фонд за научни изследвания (FWO). Резултатите от това изследване са документирани в дисертацията, озаглавена "Утопия без граници: Измислянето на добри места в разкази от 1945 година до наши дни" (‘Eutopia Unbound: Imagining Good Places in Narratives from 1945 to the Present), която Вераест успешно защитава през 2016 година.

Софи работи често в България, като през 2022 бива поканена като един от авторите във фестивала “Leap Off Page”, организиран от Фондация “Елизабет Костова”. Именно на този фестивал във Велико Търново, Вереаст и Стоянова се запознават и решават да работят заедно. 

__________

Пълната програма на изложбата може да видите на: https://www.bodymeld.org/female-bodies-in-the-digital-program/

Присъединете се и следете всички подробности на официалното Фейсбук събитие: https://shorturl.at/chpuF

Пълната програма на “Бодимелд”: http://www.bodymeld.org/

 

Автор:
Мартина Панайотова
Публикация:
25.05.2023 г. 13:09
Етикети:
“Бодимелд”“Топлоцентрала”изложбаЗорница Стоянова
Софи Вераест
международна филмова изложба
“VECTOR”
"En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи"
Посетено:
368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36981-vr-izkustvo-ot-nova-zelandiya-v-ramkite-na-en-trance-zhenski-tela-v-digitalni-peyzazhi-mezhdunarodna-filmova-izlozhba-na-zornitsa-stoyanova-v-toplotsentrala