Проекти

Петите „Литературни маршрути“ започват с истории за Трифон Кунев, Иван Радоев, Атанас Далчев и посещения в два музея

Програма май-юни 2023

Петите „Литературни маршрути“ започват с истории за Трифон Кунев, Иван Радоев, Атанас Далчев и посещения в два музея: 1
Трифон Кунев. Рисунка на Александър Божинов, 1922
Петите „Литературни маршрути“ започват с истории за Трифон Кунев, Иван Радоев, Атанас Далчев и посещения в два музея: 2
Иван Радоев
Петите „Литературни маршрути“ започват с истории за Трифон Кунев, Иван Радоев, Атанас Далчев и посещения в два музея: 3
Атанас Далчев

 

Петите „Литературни маршрути“ започват с истории за Трифон Кунев, Иван Радоев, Атанас Далчев и посещения в два музея

Програма май-юни:

:: По стъпките на Човека с широкополата шапка

Литературен маршрут с водещ Тони Николов, посветен на Трифон Кунев

17 май | 18:30 ч. |  Начална точка: пред църквата „Св. Седмочисленици“

:: Аз съм направен за чудене!

Литературен маршрут с водещ Радослав Чичев, посветен на Иван Радоев

22 май | 18:30 ч. | Начална точка: Софийска опера и балет (вход от ул. „Врабча“ №1)

:: От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев

Детски литературен маршрут 

27 май | 11:00 ч. | В Национален природонаучен музей при БАН

Маршрутът е в партньорство с издателство „Точица“ 

:: Разходка из улиците и думите на Атанас Далчев

Литературен маршрут с водещ Албена Тодорова

29 май | 18:30 ч. | Начална точка: Столична библиотека

:: Литературен маршрут в Националната галерия „Квадрат 500“ с водещ Стефан Иванов

04 юни | 16:00 ч. | Национална галерия „Квадрат 500“

Маршрутът е в партньорство с образователната програма „Гледане с разбиране“ на фондация „Изкуство – дела и документи“

 „Литературните маршрути“, които са на открито в града ще бъдат със свободен достъп. За двата маршрута в Националния природонаучен музей и „Квадрат 500“ ще се заплаща единствено вход за музея.

Маршрутите се провеждат без предварително записване

 

През 2023 г. Литературните маршрути на фондация „Прочети София“ отбелязват своята пета година. Затова през този сезон ще гостуват някои от водещите писатели, поети и литературни теоретици от предишни издания на събитието. Литературните маршрути отново ще бъдат изцяло нови и специално подготвени за тазгодишната програма, която ще бъде през месеците май, началото на юни, юли и септември.

„По стъпките на Човека с широкополата шапка“ е заглавието на първия маршрут за тази година. Негов автор и водещ ще бъде философът и журналист Тони Николов. Той избира да разкаже за един „незаслужено забравен писател“, както сам го нарича в свой текст от 2017 г. Чрез тази литературна разходка ще надникнем за малко в творчеството на Трифон Кунев – писател, поет, политик и активен общественик, за когото Тони Николов казва:

Чували ли сте за този писател, известен с псевдонима си Ланчелото, наричан още Рицаря на печалния образ? Автентичен български символист („Хризантеми“, „Зарници“) и блестящ сатирик, чиито „Весели злополучия“ са толкова четени между двете световни войни. Автор на може би последната „свободна книга“ след 1944 г. – сборника с фейлетони „Ситни, дребни... като камилчета“, излязъл през лятото на 1946 г., за да бъде забранен до 1989 г., но не и забравен през годините.

Маршрутът ще бъде на 17 май от 18:30 ч. и ще започне от църквата „Св. Седмочисленици“. 

Интензивната пролетна програма продължава пет дни по-късно: на 22 май, отново от 18:30 ч. поетът, драматург и радиожурналист Радослав Чичев ще ни преведе през една разходка между спомена и мечтата, посветена на поета и драматург Иван Радоев. „Аз съм направен за чудене!“ ще е разходка колкото градска, толкова и интимна, преминаваща през творчеството и живота на Иван Радоев. Ще разберем за приятелствата му с Никола Фурнаджиев и Ангел Каралийчев и за творческата среда през 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век. Ще чуем гласа на Иван Радоев, както и много негови стихотворения“, описва Литературния маршрут Радослав Чичев.  Неговата начална точка ще бъде Софийската опера и балет (вход от ул. „Врабча“ №1)

Поезията вдъхновява и очертава и третия Литературен маршрут от тазгодишната поредица. В „Разходки из улиците и думите на Атанас Далчев“ поетесата Албена Тодорова ще представи литературното творчество на големия поет в една нетипична градска разходка. С този маршрут отбелязваме и 119 г. от рождението на Атанас Далчев (р. на 12 юни 1904). Литературният маршрут ще бъде е посветен изцяло на текстовете на Атанас Далчев, а не на факти от биографията му. „Ще се опитаме да видим улиците през неговите очи и да свалим пластовете промени, които времето неизбежно навлича върху градовете, които обитаваме“, допълва още Албена Тодорова. Литературният маршрут ще бъде на 29 май от 18:30 ч. и ще започне от пространството пред  Столична библиотека.

Два от маршрутите тази година са по-необичайни за програмата на фондация „Прочети София“, тъй като те няма да преминават през различни градски пространства. В тях обаче литературата ще пресече пътя на науката и изобразителното изкуство.

На 27 май от 11:00 ч. в Националния природонаучен музей при БАН ни очаква единственият Детски литературен маршрут за тази година. „От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев“ е всъщност разходка, вдъхновена директно от книга, написана от двамата ѝ водещи. Става дума за семейния пътеводител за музеите и галериите в София – „Още един ден в музея“. Маршрутът ще включва някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей, като пеперудите и тяхното приказно синьо, страховитите великански комари и пчелният вълк. Музейната разходка е в партньорство с издателство „Точица“.

На 04 юни от 16:00 ч. пък в Националната галерия „Квадрат 500“ ще се проведе първият музеен литературен маршрут в партньорство с образователната програма „Гледане с разбиране“ и  фондация „Изкуство – дела и документи“. Заедно с поета и драматург Стефан Иванов ще погледнем някои от произведенията в колекцията на галерията през личната, асоциативна или историческа литературна нишка, която криволичи сред имената на Хемингуей, Жюл Паскин, Франц фон Щук, Мария П. Василева, Утагава Кунимаса, поета Никола Петров и художника Никола Петров, художника Стефан Иванов, Дора Габе и Боян Пенев, Пейо Яворов, Оноре Домие, Адам Загаевски, Хенри Мур, Валери Петров, Иво Хаджимишев, Любомир Далчев, Атанас Далчев, Ханс Грундиг, Светлин Русев, Константин Павлов, Недко Солаков, Володя Кенарев, Николай Райнов, Пенчо Славейков, Елин Пелин, Хокусай, хайкута и вълната на „Нова Генерация“ и Воев. След събитието Литературният маршрут на Стефан Иванов ще бъде достъпен и под формата на безплатен музеен аудиогид, част от новата аудио програма на „Гледане с разбиране“ за иновативни образователни формати в музея.

През юли и септември събитията продължават с Литературен маршрут, посветен на творчеството на Христо Смирненски; маршрут за поредицата внезапни и кратки „Градски четения“, известни още като „Литературен флашмоб“, както и други характерни литературни четения, които група български поети правят след 2000 г.; първият Литературен маршрут на Витоша; Нощен литературен маршрут в рамките на „Нощта на литературата 2023“; маршрут, посветен на есето и маршрут за Димитър Воев.

Специалното събитие тази година ще бъде посветено на поета, литературен журналист и преподавател Марин Бодаков. В негова памет фондация „Прочети София“ ще възстанови унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата „Ш“, която бе част от проекта „Скритите букви“, в който Марин Бодаков участваше. През 2018 г. пейките, създадени под формата на буквите (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки, бяха разположение на различни места в града. Тогава те обособиха малки литературни кътчета из града. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. Буквата на Марин Бодаков бе „Ш“. От септември тази година пейката, заедно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия „Г. С. Раковски“. Поставянето на пейката ще бъде съпроводено и от специално събитие – четене и разговор за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа.

________________

Литературни маршрути се провеждат без предварително записване.  

Всички маршрути се провеждат безплатно,  за двете събитие в Националния природонаучен музей и „Квадрат 500“ ще се заплаща входа за музея.

________________

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“.

Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Партньори на тазгодишните Литературни маршрути са издателство „Точица“, Фондация „Изкуство – дела и документи“ и Нощ на литературата 2023.

 

За повече информация:

Демна Димитрова - demna.dimitrova@gmail.com

 

fb/LiteraryWalks

Instagram (@literarywalks.sofia)

literarywalks.org

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
17.05.2023 г. 10:23
Посетено:
413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36945-petite-literaturni-marshruti-zapochvat-s-istorii-za-trifon-kunev-ivan-radoev-atanas-dalchev-i-poseshteniya-v-dva-muzeya