Проекти

GEGEN DIE WAND | "Срещу стената" – Градски активизъм и културно наследство

Отворена лекция в Гьоте-институт България на 22 май, понеделник, от 19:00 ч.

GEGEN DIE WAND | "Срещу стената" –  Градски активизъм и културно наследство

GEGEN DIE WAND* –

Градски активизъм и културно наследство

ПОКАНА за отворена лекция на 22 май, понеделник, от 19:00 ч.

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

Темата за културното и архитектурното наследство продължава да ни вълнува в контекста на градската среда, от която сме част. Гьоте-институт България и Фондация „Ново архитектурно наследство“ Ви канят на отворена лекция, която цели да допринесе за диалогизирането на гражданските процеси, свързани с опазването на различните културни пластове на онова, което ни заобикаля.

Заповядайте на 22 май, от 19:00 часа, в залата за събития на института, когато архитектите Анета Василева, Емилия Кълева и Зекие Емин ще представятGegen die Wand* Градски активизъм и културно наследство.

Градът е фронт, а културното наследство в градската среда е линия на ожесточени битки – при това не само в България и не от днес. Как през архитектурата можем да разкажем обществото днес? Как опазваме наследство и идентичност в условия на динамични политически и икономически промени? И защо е важно винаги да се борим за качество на градската среда, включително през културното наследство?

Партньорите ни от Фондация „Ново архитектурно наследство“ ще говорят за градски активизъм, културно наследство и архитектура и ще сравнят ситуацията в три държави - България, Германия и Турция. Кой небостъргач е по-скандален - Suzer Plaza в Истанбул или Златен век в София? За съдбата на кой „дворец на народите“ се разразяват най-ожесточени културни войни – Atatürk Kültür Merkezi в Истанбул или Palast der Republik / Stadtschloss / Humboldt Forum в Берлин? Kaкви са съпротивителните линии в различните общества? Какви са нивата на развитие на гражданското съзнание по отношение на гражданския активизъм в името на по-добрата градска среда? Всичко това – заедно с най-важната тема: как комуникираме и опазваме наследство днес.

*Gegen die Wand“ („срещу стената“) – Градският културен активизъм и неговите битки често са свързани с дългосрочно упорство, провокирано от чувство за лична принадлежност. Но в повечето случаи субективното усещане за тяхното водене може да се обобщи като битка „срещу стената“.

Повече за участниците:

Ново Архитектурно Наследство (НАН) е инициатива за идентифициране, съхраняване, развитие и популяризиране на най-отличителни архитектурни обекти в новата ни история. Съхранението на ценностите от новото ни архитектурно наследство ще осигури многослойност на съвременните български градове и ще опази тяхното многообразие – задължителна предпоставка за икономическото им, социално и културно развитие.

Анета Василева е архитектурен историк, критик и публицист. Тя е доктор по история и теория на архитектурата, специализира в областта на следвоенната архитектура и опазването на архитектурното наследство и преподава в катедра „История и теория на архитектурата“ на УАСГ – София. Участвала е в международния проект ATRIUM (Архитектурата на тоталитарните режими на ХХ век в управлението на градовете), в транс европейското изследване „Конкурсната култура в Европа“ и в Плана за опазване и управление на Бузлуджа, финансиран от фондация „Гети“. Член е на ИКОМОС България и ДОКОМОМО България, както и на Международния научен комитет за Образование и обучение на DOCOMOMO International. Тя е съосновател на архитектурна група WhAT (мултидисциплинарна платформа, посветена на съвременната архитектурна критика) и на ГРАДОСКОП (съвместна практика, фокусирана върху преоткриването на градски пространства).

Емилия Кълева е архитект с фокус в областта на културното наследство. Специализира в ИКРОМ (Международен център за консервация и реставрация), докторската ѝ степен е посветена на опазването на българското следвоенно архитектурно наследство, преподава в катедра „История и теория на архитектурата“ на УАСГ – София. Ръководител е на българския екип в международния проект ATRIUM (Архитектурата на тоталитарните режими на ХХ век в управлението на градовете), в резултат на който е създаден културен маршрут на Съвета на Европа със същото име (atriumroute.eu). Тя е член на екипа на Плана за опазване и управление на Бузлуджа, финансиран от фондация „Гети“. Също така е експерт на ИКОМОС за световно наследство, член на Научния комитет на ИКОМОС за наследството на ХХ век (ISC20C) и член на ДОКОМОМО България.

Зекие Емин се дипломира към катедра „История и теория на архитектурата“ като интересът ѝ към наследството се поражда още в първите години на следването ѝ. Архитектурата на модернизма и взаимовръзката между архитектура, политика, общество и култура, особено през ХХ век, представляват основен интерес за нея. Вярва, че разбирането и опазването на архитектурното наследство се случва чрез диалог с обществото, затова разсъждава и пише за архитектура вече четири години. Участвала е в транс европейското изследване „Конкурсната култура в Европа“ и в изследователски проект „Архитектурата на България след Втората световна война“ към ЦНИП – УАСГ, който обхваща над 1100 обекта от цялата страна.

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

За контакт:

Калина Иванова, Връзки с обществеността, kalina.ivanova@goethe.de

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт
Публикация:
16.05.2023 г. 13:42
Етикети:
Анета ВасилеваархитектураГьоте институт Българиялекция
Фондация „Ново архитектурно наследство“
Зекие Емин
Емилия Кълева
Градски активизъм и културно наследство
"Срещу стената"
Gegen die Wand
Посетено:
492
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36939-gegen-die-wand-sreshtu-stenata-gradski-aktivizam-i-kulturno-nasledstvo