Проекти

Читалище „Цанко Церковски – 1946“ с постановка на музикална приказка

„Приключения в планината“ от Славея Дафинова - 02 юни 2023, 19.00 ч., ОКИ "Средец", София

Читалище „Цанко Церковски – 1946“ с постановка на музикална приказка

НЧ „Цанко Церковски – 1946“ започна работа по новия си проект „Детско музикално представление“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Любителско творчество ’22“, още в края на 2022 г.

Три от читалищните състави обединяват усилия в сценичното поставяне на музикалната приказка „Приключения в планината“ от Славея Дафинова – детска вокална група „Смехоранчета“ с художествен ръководител Галина Коджаманова, балетно студио „Красимира Колдамова“ с хореограф Ана Дамова и мандолинна формация „София“ с диригент Пламен Маслев.

Представлението включва разказвач на историята, отделни сцени от която са подчертани със стихотворения, песни и инструментални пиеси с балетна хореография. Музикалните произведения са специално аранжирани за мандолинната формация от диригента Пламен Маслев, хореографията за детския балет е на балетния педагог и хореограф Ана Дамова, а изпълнителите на песните са подготвени от художествения ръководител Галина Коджаманова. Прожектирането на художествени фотографски образи на реални животни и природни картини ще обогати допълнително въображението на децата.

Музикалната приказка е предназначена за най-малките – децата на възраст от четири до осем години. Сюжетът ще ги отведе сред дивата природа, където ще се любуват на загадъчната гора, цветната полянка и игривото поточе, ще срещнат различни животинки – пчелички, лисичета с тяхната мама лиса, стадо кончета и още много други, и ще се научат как да се отнасят към тях, за да имат хармонични отношения. Същевременно децата ще се запознаят с различните изразни средства на слово, музика, танц и образ. Изкуството на прозаическия разказ, стиховете, песните, балета, инструменталните пиеси и художествената фотография обединяват изразните си способности в общите послания, за да предадат впечатления, настроения, емоции и поуки. Авторката Славея Дафинова се включва активно в целия творчески процес, за да гарантира добрия резултат.

Очаквайте премиерата на представлението в София на 2 юни от 19.00 ч. в ОКИ „Средец“, Концертна зала, със свободен вход. Можете да научите още подробности за автора, музикалната приказка и участващите състави на техните Фейсбук страници и youtube канали.

Автор:
Лора Георгиева
Публикация:
12.05.2023 г. 13:00
Етикети:
Славея Дафинова
НЧ „Цанко Церковски – 1946“
„Приключения в планината“
музикална приказка
музикално представление
детско представление
Посетено:
326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36904-chitalishte-tsanko-tserkovski-1946-s-postanovka-na-muzikalna-prikazka