Проекти

Майски новини от Фондация "Елизабет Костова"

Отворени покани, номинации, представяния

Майски новини от Фондация "Елизабет Костова"

Фондация „Елизабет Костова" отправя покана за участие в 10-дневна резиденция за писателки в Родопите през август с краен срок за кандидатстване 12 юни 2023 г. Резиденцията ще осигури десет пълни дни за дълбока, необезпокоявана творческа работа във вдъхновяваща близост с планината за 10 писателки от България и Европа. За участие са поканени авторки на художествена литература, нехудожествена литература, поезия и драма на български и други европейски езици. Повече информация за резиденцията и как да кандидатствате, вижте тук.

 

Фондът Creativity Pioneers на Moleskine Foundation е отворен за кандидатстване до 14 май 2023 г. Тази година Фондът ще предостави повече възможности за литературни организации като издателства, списания, фестивали за литература и книги, литературни центрове, библиотеки и организации, които подкрепят развитието на младежи като читатели и писатели. Фондация „Елизабет Костова" е част от разрастващата се международна мрежа, която променя света с творчество  и е сред организациите, които ще журират тазгодишните кандидатури. Повече информация как да кандидатствате, вижте тук.

 

Романът „Времеубежище" на писателя Георги Господинов в изключителния превод на Анджела Родел е в краткия списък за Международната награда „Букър". Георги и Анджела са сред дългогодишните участници в програмите на Фондация „Елизабет Костова", наши приятели и поддръжници. Какво е чувството да си номиниран за наградата „Букър", какво е вдъхновението зад „Времеубежище", каква е ролята на художествения превод, какъв е творческият процес между автор и преводач и още, прочетете в интервютата с Георги и Анджела. Носителят на наградата ще бъде обявен на церемония в Лондон на 23 май 2023 г. 

 

Каним ви на среща-разговор с българския поет и есеист Иван Ланджев, модерирана от проф. Александър Кьосев на 17 май от 18:30 ч в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Двамата ще дискутират руската агресия, „руската идея", лъжите на днешния режим, както и възраждащата се заплаха от съветски авторитаризъм в Източна Европа, в контекста на руската литература и философия. Иван Ланджев ще чете откъси от най-новата си книга – сборник с есета, който ще бъде представен на публиката за първи път. Събитието ще се проведе на български и английски език. Входът е свободен, но е необходима предварителна регистрация тук

Автор:
Фондация "Елизабет Костова"
Публикация:
09.05.2023 г. 18:39
Посетено:
293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36884-mayski-novini-ot-fondatsiya-elizabet-kostova