Проекти

Известната американска хореографка Меган Бридж пристига в България за BodyMeld Performance Research Academy

Меган Бридж е едно от международните имена, които ще се включат като преподаватели на първата хореографска академия за сценични артисти на “БодиMелд”

Известната американска хореографка Меган Бридж пристига в България за BodyMeld Performance Research Academy

Меган Бридж е едно от международните имена, които ще се включат като преподаватели на първата хореографска академия за сценични артисти на “БодиMелд”. По време на гостуването си Бридж ще представи и няколко пърформанса в колаборация със Зорница Стоянова.

След първите две супер успешни сесии на дебютното издание на BodyMeld Performance Research Academy в България, организаторите и участниците приветстват международно признатите хореографи и педагози Паоло Чинголани (Италия), Меган Бридж (САЩ) и Стивън Батс (Северна Ирландия), които пристигат у нас през май, специално за академията, за ролята си на преподаватели в нея.

Академията, чието дебютно издание в България стана факт през януари 2023, благодарение на хореографска платформа “БодиМелд” със създател Зорница Стоянова, е насочена към родни и чуждестранни професионални изпълнители от всички възрасти, които се интересуват и искат да работят в сферата на танца и перформативните сценични изкуства като цяло.

След обявяване на отворената покана за включване в началото на годината, интерес към академията проявиха освен родни, така и участници от цяла Европа, Израел, Турция, Украйна, както и артисти от Нигерия и Алжир - всички с опит в сценичната импровизация и интерес към продължителното развитие в инстантната композиция използвайки танца и гласа си. Финалната селекция двайсет и четири участници от 25 до над 50-годишна възраст, които ще получат професионални сертификати след успешното завършване на академията в края на юни 2023.

Всички класирани на този етап участници се готвят за новите модули на BodyMeld Performance Research Academy, с лектори международните преподаватели, както и базираната между САЩ и България Зорница Стоянова, хореограф с богат опит и ръководител на “БодиМелд”.

Едно от любопитните чуждестранни имена е на американската хореографка Меган Бридж, която гостува в България за трети път.  През 2018 Бридж бе част от Spotlight USA - платформа, представена на фестивала “One Dance Week” в Пловдив, а през 2021 бе поканена от фестивала “Антистатик” в София.

Хореограф и танцьор с невероятен сценичен опит, Меган Бридж работи със световната знаменитост Жером Бел (Франция), както и със създателите на контактната импровизация Стив Пакстън и Лиса Нелсон. По време на BodyMeld Performance Research Academy,  Меган ще преподава движенческа импровизация и различни взаимодействия с музиката.

Бридж е танцов теоретик и съпруга на композитора Питър Прайс, с който имат публикувана статия в българското “Списание за Танц” - Танц и минимализъм от Кейдж до клуба. Меган Бридж също е най-дългогодишният колаборатор на Стоянова, като двете се запознават през 2006 г. във Филаделфия, САЩ, когато Стоянова продуцира представление в което Бридж участва. През годините на приятелство и професионални отношения, те танцуват заедно или са драматурзи една на друга в различни техни продукции. 

Докато Меган Бридж е в България, заедно със Зорница Стоянова, ще представят на родината публика най-новия си дуетен проект “Altered States: a performance conversation”, както в столицата, така и във Велико Търново, където двете ще изнесат и още няколко представления и преподават отворени ателиета.

Ето и програмата с участия на Меган Бридж в България:

  • 6 май Altered States: a performance conversation - дует с Меган Бридж и Зорница Стоянова -  (Променени състояния: пърформанс ) 19:00 ч, пространство ТАМ, Велико Търново.
  • 7 май - отворено ателие “Мислейки с тялото - движенческо ателие по импровизация” - с Меган Бридж и Зорница Стоянова - 11:30 - 14:00 часа в пространство ТАМ, Велико Търново.
  • 7 май - представление - “Танцувайки настоящето” - Две сола на Меган Бридж и Зорница Стоянова, 19:00 пространство ТАМ, Велико Търново. Вечер на нови и експериментални соло изпълнения от Меган Бридж (САЩ) и Зорница Стоянова(РБ/САЩ). Меган ще представи "Морфична резонанс" ("Morphic Resonance"), а Зорница ще представи работа в процес, наречена "Брутална искреност" ("Brutal Honesty").
  • 8 май - отворено ателие с Меган Бридж по танцова импровизация - “Разширяване на възприятията - инструменти за танцово композиране” - отворено за всички любители и професионалисти от 18:00 до 20:00 в Национален студентски дом, София.
  • 12 и 13 май - представлението “Altered States: a performance conversation” ще гостува в галерията на“Топлоцентрала” в столицата, където Стоянова ще представи първата си авторска мултижанрова изложба ”En-Trance: Female Bodies in Digitalscapes” на тема женското тяло в дигиталната среда “Altered States” с участието на Меган Бридж. ”En-Trance: Female Bodies in Digitalscapes” може да бъде видяна до 9 юни 2023. Очаквайте подробности.

 

За BodyMeld Performance Research Academy

BodyMeld Performance Research Academy е професионална мултижанрова програма, ръководена от 5 международни преподаватели в София, България. Академията има за цел да предложи допълнително образование, както и място за изследване на мултижанровото изпълнение за работещи артисти между 25 и 99 години.

Създателите се съсредоточават върху методите на инстантната композиция и възникващия театър, като обединяват танц, глас, песен, и възникващ текст/поезия. Базират своите изследвания в тялото и усещането, като използват целия си арсенал от композиционни инструменти, за да разкрият своите вътрешни светове.

Артистите се съсредоточават в създаването на съвременен спектакъл, като работят за премахване на психологическата броня и намиране на силата в това да бъдат уязвими и автентични на сцената. 

 

За кого е подходяща BodyMeld Performance Research Academy:

Академията е отворена за професионални сценични артисти между 25 и 99 години. Предпоставка е най-малко две години професионален опит в областта на пърформативния спектакъл.  Вие може да сте хореограф, танцьор, актьор, режисьор, цирков изпълнител, певец, или друг вид изпълнител който има интерес да продължи да се развива в тази сфера.  В основата на практиката винаги е движението, така че кандидатите трябва да се чувстват комфортно да се движат, и да са наясно с тялото си, за да се задълбочат във всички възможни композиционни режими. Търсят се зрели хора, които се интересуват от разширяване на собствените си знания и възможности в тази област. Целта на тази програма е да създаде група от изследователи от различни поколения, които в края ще споделят знания, език и инструменти, за да продължат да създават и разширяват собствената си практика в създаването на съвременно сценично изкуство.

Не се приемат студенти или ученици, записани в други подобни артистични програми.

Официалният език на академията е английски, но при необходимост се предлага превод на български.

 

* BodyMeld Performance Research Academy се осъществява с частичната финансова помощ от Национален фонд “Култура”, както и с лични средства на хореографска платформа “Бодимелд”.

 

Пълната програма на “Бодимелд”: http://www.bodymeld.org/

 

Автор:
Мартина Панайотова
Публикация:
04.05.2023 г. 17:07
Етикети:
BodyMeld Performance Research AcademyЗорница Стоянова“БодиМелд”
Меган Бридж
хореографска платформа
Посетено:
314
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36856-izvestnata-amerikanska-horeografka-megan-bridzh-pristiga-v-balgariya-za-bodymeld-performance-research-academy