Проекти

„ОЩЕ един ден в музея": премиера сред природата и две музейни разходки

Премиера на втората част на семейния пътеводител за музеите и галериите в София - на 13 май от 11 ч. в Докторската градина

„ОЩЕ един ден в музея“: премиера сред природата и две музейни разходки

Викторина на представители на софийските музеи, мини-сцена „Моят музей“ за експонати-съкровища от домашните колекции и детска игра с търсене на съкровища ни очакват на премиерата на втората част на семейния пътеводител за музеите и галериите в София на издателство „Точица“ - ОЩЕ един ден в музея. Събитието ще бъде на 13 май от 11:00 ч. в Докторска градина. Премиерата ще бъде част и от „Европейската нощ на музеите“.

През 2021 г. беше представена за първи път книгата „Един ден в музея“ и нейната премиера в Ботаническата градина на СУ се превърна в истински празник.

Изборът на място за премиерата на „Още един ден в музея“ никак не е случаен – Докторска градина е била и ботаническа. Това е причината тя да е пълна с редки дървесни видове. На нея също така е посветена и цяла глава от книгата.

Освен авторите на „Още един ден в музея“ – Тодор Петев, Зорница Христова и илюстраторката Сияна Захариева, в премиерата ще участват и гости от Националния природонаучен музей към БАН, Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей към БАН, Национална галерия „Квадрат 500“ и от Националния военноисторически музей, които ще подготвят специални предмети-загадки за децата.

Историята в училище и историята в музея не съществуват отделно от семейната история. Както всъщност никоя наука не съществува отделно от нашия свят. Точно затова във втората част от премиерата в ролята на експерти ще влязат децата и техните родители.

„Музеят е място, където са събрани предмети с история“ се казва в главата „Направи си сам музей“ от „Още един ден в музея“. Издателство „Точица“ кани всеки, който желае да донесе такъв предмет с история, само че от най-личната си колекция. Възможностите са на практика безкрайни – може да са семейни спомени, или сувенири от някое пътуване, може да са хербарии, охлювени черупки, детски рисунки от забавачката до наши дни,   предмети, свързани с интересно хоби, със сватбата на баба и дядо… Най-сладкодумните разказвачи ще получат награди –  книга от издателство „Точица“.

Заключителната част на събитието ще бъде посветена на „търсене на съкровище“ със скрити улики, подсказки и разбира се, вкусотии.

Подобно на премиерата на първата книга и тази ще си има своя карнавална тема. Този път тя е „Природата като учител“ и всеки е свободен да избере костюм или украса, която се вписва с нея.

 

Музейни разходки

Като „загрявка“ за премиерата, на 07 май от 11:00 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН Зорница Христова ще направи и първата семейна музейна разходка, базирана на „Още един ден в музея“. Неин помощник ще бъде и един специален герой от книгата – праисторическото животинче Муз, превърнато в кукла от Бояна Минковска, което всъщност е вдъхновено от конкретен експонат в Археологическия музей и е един от фикционалните „екскурзоводи“ в книгата.

Зорница ще разкаже повече за тайната на глинените фигурки от древността; ще се пренесем в праисторическия свят, като манипулираме камък, мед, желязо и глина, ще разгледаме какво са правили древните хора с тези материали; ще разгледаме и пипнем реплики на предмети от витрините – например праисторическата пинтадера, загадъчна кръгла плочка от глина с още неразгадани знаци; ще се почерпим (вече на излизане) с праисторически лакомства – ядки, сушени плодове и може да опитаме наскоро разгаданата рецепта за праисторически палачинки.

Преди това обаче Муз ще срещне децата със своя първообраз от зала „Праистория“. А също и с глиненото призраче и с други тайнствени персонажи.

На 27 май, отново от 11:00 ч. ще бъде следващата музейна разходка от поредицата – този път тя ще е Националният природонаучен музей при БАН и ще бъде в рамките на „Литературни маршрути“.

 

За „Още един ден в музея“

В „ОЩЕ един ден в музея“ са включени експозиции и музеи, като Националния природонаучен музей – зала „Насекоми“, Националния археологически институт с музей - БАН, Националния исторически музей – зала „Етнография“, Националната галерия „Квадрат 500“ – зала „Африканско изкуство“, Националната галерия – Музей за християнско изкуство,  Националната галерия „Квадрат 500“ – колекция „Златю Бояджиев“, Националния военноисторически музей, Докторска градина. Всяка глава завършва със занимания, които позволяват пътешествието да бъде продължено и наистина да „запали“ децата по науката.

Книгата завършва с покана всяко дете да направи само музей вкъщи – с предметите, които са важни за неговото собствено семейство.

 

* * *

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община (Програма „Култура“) и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Книгата е осъществена в партньорство с Фондация „Моят музей“.

 

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
05.05.2023 г. 11:52
Етикети:
Издателство „Точица“Зорница Христовакнигамузейни разходки
Сияна Захариева
Тодор Петев
премиера сред природата
„Още един ден в музея“
Посетено:
358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36855-oshte-edin-den-v-muzeya-premiera-sred-prirodata-i-dve-muzeyni-razhodki