Проекти

Двадесет кратки документални филма за локално културно наследство заснема Националния етнографски музей

Първият етап от работата на Музея в рамките на международно сътрудничество с научни институции в Испания, Италия и Полша

Двадесет кратки документални филма за локално културно наследство заснема Националния етнографски музей

С проучване на селищни традиции и заснемане на двадесет кратки документални филма за културни наследства на малки локални общности приключва първият етап от работата на Националния етнографски музей в рамките на международно сътрудничество с научни институции в Испания, Италия и Полша. В тази начална фаза Музеят беше подкрепен и от Национален фонд „Култура“.

Сред заснетите обичаи и практики са: Джамал (с. Равно поле, Софийско); Еньова буля (с. Факия, Странджа), писане на великденски яйца (гр. Велинград), тъкане на килими (гр. Чипровци). Предстои финализиране на видеообработката на материалите, представящи културата на селища от Средна Западна България (курбани, събори и чествания на светци), празници от родопски села като Момчиловци и Левочево и др. Фокусът на изследователите е насочен към живите традиции в селските райони, които рядко попадат в туристическите маршрути.

С проучването на нематериалното културно наследство в различни региони на България и видеодокументирането му, Националният етнографски музей има за цел то да бъде представено на по-широка публика в страната и чужбина. Филмите ще бъдат внедрени в образователните програми на институцията, както и в общодостъпна европейска онлайн платформа за разказване на истории (storytelling), чийто старт се очаква след средата на годината.

*

Международното сътрудничество на Националния етнографски музей (като част от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките) се осъществява в рамките на международния проект MEDITELLER, който има за цел да повиши транснационалната видимост на нематериалното локално културно наследство, особено в малко познати или отдалечени райони. Консорциумът се състои от 6 партньора (университети и културни институции) от 4 страни – България, Испания, Италия и Полша. Водеща организация е Католическият университет в Авила, Испания. 

Повече информация за проекта: https://www.facebook.com/mediteller

_______________

Снимки 1 и 2: Обичай Джамал в с. Равно поле, Софийско – автор: д-р Божидар Първанов

Снимка 3: Изработка на килими в гр. Чипровци – автор: д-р Божидар Първанов

Автор:
Национален етнографски музей
Публикация:
30.04.2023 г. 17:04
Посетено:
295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36829-dvadeset-kratki-dokumentalni-filma-za-lokalno-kulturno-nasledstvo-zasnema-natsionalniya-etnografski-muzey