Проекти

Изложба на тактилни макети в училище "Луи Брайл"

Заедно за равенство в културата

Зрението е едно от най-важните сетива, за хората с увреден зрителен орган, театралното изкуство може да бъде много ограничено. Незрящите хора се нуждаят от по-специални подходи и решения, за да могат да изживеят и да се насладят на изкуството. 

Изключително важно е да има проекти и инициативи, които да подпомагат тези хора да имат равен достъп до театралното изкуство и да могат да го изживеят по свой начин. Именно такъв е и проектът "Иновативна достъпност до изкуство и образование". 

През целия месец април в училището за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" са изложени два тактилни макета на залата на Университетския театър Алма Алтер и на сградата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Тези макети ще дадат възможност на незрящите да усетят формата на залата и на сградата, както и да се запознаят с различните части от тях. Това ще им позволи да се почувстват по-сигурни и уверени, когато посещават тези места и да се насладят на изкуството без да има ограничения. Проектът е идея на поетът Иван Карастоянов, който към настоящия момент е студент в специалността “Авторски театър” на Софийски университет. Присъстващите имат възможност да се докоснат до макетите, да зададат своите въпроси както и да споделят впечатленията си. 

През следващите месеци предстои макетите да бъдат изложени в Дневен рехабилитационен център за зрително затруднени и Читалище на слепите "Луи Брайл 1928". А от месец юли 2023 ще могат да бъдат използвани в залата на Университетския театър на Софийски университет - Алма Алтер. 

Такива проекти допринасят за това, хората да се чувстват по-включени и равнопоставени в обществото, като им дават възможност да участват в културния живот и да се наслаждават на изкуството като всеки друг гражданин. Подобни инициативи са от особена важност за премахване на бариерите пред незрящите и за гарантиране на равенство на достъпа до култура и изкуство. Те ни напомнят, че културата и изкуството са за всички нас, независимо от възможностите ни, и че те могат да обединят хората и да ги обогатят. 

Проектът е финансиран благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. 

Споделете тази история и станете част от нея! 

 

Автор:
Валерия Димитрова
Публикация:
27.04.2023 г. 10:14
Етикети:
Иван Карастояновизложбанезрящипроект
тактилни макети
ученици с нарушено зрение
училище "Луи Брайл"
"Иновативна достъпност до изкуство и образование"
Посетено:
337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36815-izlozhba-na-taktilni-maketi-v-uchilishte-lui-brayl