Проекти

София като на длан или архитектурата като „застинала музика“

Гьоте-институт и Фондация Синергиа представят архитектурна работилница за зрящи и незрящи

София като на длан или архитектурата като „застинала музика“

◊ ПОКАНА

София като на длан или
архитектурата като „застинала музика“

Гьоте-институт и Фондация Синергиа представят архитектурна работилница за зрящи и незрящи, придружена от „тактилна разходка“ в сърцето на София.

Aрхитектурен уъркшоп  за зрящи и незрящи

28 април, петък, 18:30 ч.
Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

 

На 28 април от 18:30 часа Фондация Синергиа и Гьоте-институт България  Ви канят на едно специално събитие, посветено на темата за достъпността и съпричастността с хората със зрителни увреждания.

Става дума за архитектурен уъркшоп за зрящи и незрящи, в който участниците ще изработят архитектурни забележителности на София от пластелин под съпровода на класическа музика.

Събитието ще се състои в библиотеката на Гьоте-институт в София, която е сред малкото места в града, които са пригодени за работа на хора със зрителни увреждания. Гостите ще работят в екип и с подкрепата и насоките на професионален архитект, за да изработят архитектурен макет на столицата със знакови сгради. Това ще бъде и първата творческа стъпка за реализирането на проекта на Фондация Синергиа за изграждане на тактилeн бронзов макет на София.

Макетът ще представлява композиция от знакови столични сгради. Подобни макети има в повечето европейски столици, а отскоро и в българския град Велико Търново, където бронзовият макет е на Средновековен Царевец. Крайната цел на фондацията е да се направи бронзова отливка на градския макет, която да бъде разположена на достъпно място в историческата част на София.

„Вярваме, че по този начин ще привлечем вниманието на обществеността към решаването на проблемите на хората със зрителни увреждания в България“, посочват от Фондация Синергиа. Тя съществува от 2015 г. и всяка година организира благотворителни инициативи и реализира проекти в полза на хората със зрителни увреждания.

Събитието в Гьоте-институт ще е придружено от кратка „тактилна разходка“ и исторически разказ в района на института, в самото сърце на София. Така участниците ще са предизвикани да се разходят със завързани очи, за да могат за кратко да се поставят на мястото на незрящите хора и да усетят по-добре градската среда, себе си и другите.

Използваме повода, за да напомним, че библиотеката на Гьоте-институт България е едно от малкото обществени пространства у нас, които разполагат със съвременен софтуерен четец за хора със зрителни увреждания. Ползването му е напълно безплатно, защото вярваме, че свободният достъп до знанието е човешко право.

ТУК можете да научите повече за устройството и за опита и препятствията, през които преминават повечето хора с нарушено зрение в България от разказа на Иван Янев, който е незрящ писател и активно се бори за подобряването на живота на хората с увреждания през последните 25 години.

Сърдечно Ви каним да участвате в архитектурната работилница!

* * *

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин.

 

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт
Публикация:
25.04.2023 г. 15:08
Етикети:
Иван ЯневГьоте-институт
тактилeн бронзов макет на София
достъпна среда
Aрхитектурен уъркшоп за зрящи и незрящи
Фондация Синергиа
Посетено:
308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36768-sofiya-kato-na-dlan-ili-arhitekturata-kato-zastinala-muzika