Проекти

Двама майстори на магическия реализъм и автори на седем книжки, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” събира „Четяща Стара Загора”

XVIII Маратон „Четяща Стара Загора” в Светлата седмица след Великден, от 18 до 27 април

Двама майстори на магическия реализъм и автори на седем книжки, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” събира „Четяща Стара Загора”

Двама майстори на магическия реализъм и автори на седем книжки, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно”,  ще гостуват на XVIII Маратон „Четяща Стара Загора”  в Светлата седмица след Великден.

На 19 април старозагорската публика ще се срещне с доц. Тодор П. Тодоров и дебютния му роман „Хагабула” (ИК Жанет 45). „Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Тодор П. Тодоров, когото познаваме с философския му неоромантичен език, в този свой епически разказ превръща историята в магически шемет, едновременно пищен, но и мрачно-суров, и ни потапя в атмосфера, каквато помним от филмите на Вернер Херцог. Умна, еклектично-парадоксална, красива книга, която чуваме и виждаме, докато четем." - думи на Надежда Радулова.

На 21 април Стара Загора ще стане част от българското турне на ирландската писателка Джен Карсън. Тя пристига за Осемнайстия маратон на четенето, за да представи отличения си с Европейската награда за литература роман „Подпалвачите“, който излиза у нас с логото на изд. „Персей“ и в превод на Дарина Фелонова. „Ако Маркес бе живял в Белфаст, подобно на Джен Карсън, вероятно щеше да напише точно такъв роман. Със средствата на магическия реализъм ирландската писателка е създала книга, която изправя на нокти и се помни дълго.”

Авторите на седем книжки с номинации за наградата „Бисерче вълшебно”  ще гостуват на децата от Стара Загора в дните от 18 до 27 април . Срещи в детски градини, училища и на празника на четенето – 20 април, ще имат Доника Ризова и Марин Трошанов (изд. Мармот), Зорница Христова (изд. Точица), Таня Петкова (изд. Ясна книга), Мария Донева (изд. Жанет 45).

В  ОУ „Веселин Ханчев” и в Музей „Литературна Стара Загора” ще четат с Мария Донева и книгата ѝ „Мишките отиват на опера”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” в категория „Изследователи”.

В ОУ „Кирил Христов” и в ОУ „Митьо Станев” ще посрещнат детската писателката Таня Петкова и книгите ѝ "Виждам те" и "Истории от Космоса", номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” в категории „Откриватели” и „Изследователи”.

Малчуганите от ДГ № 66 „Детски рай“ ги очаква вълшебна среща с детската писателка Зорница Христова и издателство „Точица”. Тя ще бъде гост и на ОУ „Петко Р. Славейков” с книжките от серията „Философски закуски” - „Същност и външност” и „Успехът и провалът”,  номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” в категория „Нещотърсачи”.

В ОУ „Кирил Христов” и в  ОУ „Отец Паисий”, с. Калояновец,  библиотека „Родина” ще представи писателката Доника Ризова и книжката ѝ „Дракончето Ринти и Орденът на кралете”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” в  категория „Изследователи”.

А в ОУ „Веселин Ханчев” очакват  писателя Марин Трошанов и „Чудният нов свят”, номиниран за наградата „Бисерче вълшебно” в  категория „Мечтатели”.

 „Бисерче вълшебно” е единственият приз, който се дава от деца, тъй като според регламента на организатора - Фондация в обществена полза „Детски книги” - могат да гласуват само подрастващи. Срокът за гласуването е до 23 април на сайта на фондацията.

Напомняме, че на 20 април от 10:00 до  15:00 часа в Парк „5-и октомври” ще се проведе традиционното Празнично четене с участието на старозагорски творци, ученици, студенти, библиотекари, книжари, културни дейци и граждани. Гостуват издателство „Точица” и детските автори Зорница Христова, Доника Ризова и Таня Петкова.

Търсете пълната програма на https://www.rodina-bg.org/info/goreshti-novini/2251-osemnaiseti-maraton-chetyashta-stara-zagora

 

Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
14.04.2023 г. 12:44
Посетено:
375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36741-dvama-maystori-na-magicheskiya-realizam-i-avtori-na-sedem-knizhki-nominirani-za-nagradata-biserche-valshebno-sabira-chetyashta-stara-zagora