Проекти

Правото на информация и свободата на словото: дезинформацията в ерата на цифровите медии

Студенти обучават студенти, 18 април 2023, НБУ

Правото на информация и свободата на словото: дезинформацията в ерата на цифровите медии

Сдружение „Евро Адванс“ и Департамент „Политически науки“ на Нов български университет ви канят на студентско обучение за фалшивите новини и дезинформацията. Лектори ще бъдат млади медийни професионалисти от НБУ, СУ и УНСС, които ще ви разкажат как работи дезинформацията и защо е толкова опасна, споделяйки опита, който са придобили като част от проекта Read Twice в Берлин и Порто, благодарение на експертите на Der Spiegel, Deutsche Welle, Publico, Университета Лузофона в Португалия, Alliance4Europe и други.

Ще научите: как социалните мрежи допринасят за разпространението на вредно съдържание, кой и защо има интерес от фалшивите новини и какви могат да бъдат ефектите от дезинформацията върху човешките права, включително правото на информираност, как фалшивите новини провалят съдби и дори отнемат животи.

Също така, ще се имате възможност да се запознаете с някои от най-ефективните съвременни инструменти за разпознаване на подвеждаща информация като Crowd Tangle, DISARM Framework, Public Editor, които да ползвате както професионално, така и в ежедневието си. Ще чуете и споделите примери за фалшиви новини от социалния и политическия живот.

Кога?

  • 18 април 2023, 16:20 – 19:30 ч.

Къде?

  • Нов български университет, Корпус 2, Зала 304

Кой?

Водещ: Доц. д-р. Евелина Стайкова-Милева, Нов български университет

Лектори:

  • Роберта Колева, антрополог, журналист на свободна практика, студент в МП “Социология и социална антропология”, Централен европейски университет, НБУ алумни (БП “Антропология”)
  • Ванина Нинова, студент в МП “Европейско управление”, НБУ, Изследовател към CERMES - Център за миграционни изследвания,  НБУ
  • Йоанна Ненчева, студент в БП “Политически науки”, НБУ, председател и основател на клуб “Политически науки” към НБУ
  • Енея Георгиева, член на Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ), Редактор във Forbes-България
  • Теодора Стаменова, студент в БП “Политология”, УНСС, член на Консултативен съвет по политиките за младежта към Столична община
  • Мила Симеонова, студент в БП “Европеистика”,  СУ "Св. Климент Охридски"
  • Валентин Александров, студент в БП “Европеистика”,  СУ "Св. Климент Охридски"

 

Как мога да участвам?

  • Участието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация на този линк до 17.04.2023.

 

За допълнителна информация: Асения Димитрова, Ръководител на проект Read Twice, office@euroadvance.eu, 0882 005 000

Събитието е част от проекта Read Twice (R2), с номер 101081326, съфинансиран от Европейския съюз по програма Граждани, равенство, права и ценности (CERV) – 2021-2027.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.04.2023 г. 13:57
Посетено:
427
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36733-pravoto-na-informatsiya-i-svobodata-na-slovoto-dezinformatsiyata-v-erata-na-tsifrovite-medii