Проекти

Предстоящи събития от концертния цикъл „Православие и барок“ на НЧ „Академик Андрей Стоянов - 2003“

Концерти на ансамбъл "Музика антика - София" и камерен хор "Проф. Георги Робев"

Предстоящи събития от концертния цикъл „Православие и барок“ на  НЧ „Академик Андрей Стоянов - 2003“

Събитията по проекта на Народно читалище „Академик Андрей Стоянов - 2003“, гр. София, „Концертен цикъл Православие и барок“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Любителско творчество ’22“, започнаха още в края на миналата година с коледния концерт на ансамбъл „Музика антика – София“ в катедралата „Свети Йосиф“. Там прозвучаха  и първите произведения, аранжирани специално по проекта от художествения ръководител на ансамбъла Пламен Маслев. През 2023 г. предстоят още три концерта от цикъла – един самостоятелен на „Музика антика – София“, един самостоятелен на Камерен смесен хор „Проф. Георги Робев“ с диригент Нели Трошева и за финал – един съвместен концерт на двата състава.

Първият от предстоящите концерти ще бъде на Ансамбъл „Музика антика – София“ и ще се състои на 7 май 2023 г., неделя, в Първа евангелска църква от 18.00 ч. Ще прозвучат произведения от изтъкнати представители на италианския, немския и английския барок в музиката като А. Вивалди, Й. С. Бах, Г. Ф. Хендел, Х. Пърсел и др. Аранжиментите са направени специално за настоящия състав на ансамбъла, който ще включва блок флейта, цигулка, виола да гамба, китара, виолончело, а солистка ще бъде блестящата изпълнителка на барокова музика Гиргина Гиргинова. Художественият ръководител Пламен Маслев, който се включва в състава 2022 г. и започва веднага да обновява репертоара, е професионален цигулар, също виртуозен мандолинист и опитен аранжор на музика за различни състави. Относно аранжиментите по настоящия проект той споделя, че това е твърде специфична работа, за която е необходимо да се познават много добре както характерните за епохата музикални изразни средства, така и стила на отделните композитори. Днес имаме предимството да разполагаме с достъп до оригинални партитури на барокова музика, писани от самите композитори или от съвременни на тях кописти. Така могат да се избегнат някои грешки и изкривявания в по-късни партитури, редакторите и издателите на които не са имали достъп до оригиналите и често са третирали музикалния текст в духа на романтизма. Също така за добрия аранжимент на тази музика е необходимо да се познават много добре възможностите на инструментите и да се прояви умение в приспособяването на произведенията към наличния в момента инструментален състав. Допълнителна трудност и предизвикателство представлява фактът, че в много от оригиналните партитури липсва цифрован бас с указания за хармонизация.

Във финалния общ концерт на инструменталния ансамбъл „Музика антика“ с хор „Проф. Георги Робев“ са предвидени съвместни изпълнения на произведения от ораторията на Хендел „Семеле“ и пет части от т. нар. „полуопера“ „Тимон от Атина“ на Х. Пърсел, написана по едноименната пиеса на У. Шекспир. Солистка отново ще бъде Гиргина Гиргинова.

Самостоятелният концерт на камерен смесен хор „Проф. Георги Робев“ ще се състои в залата на народно читалището „Академик Андрей Стоянов – 2003“. Ръководителят Нели Трошева е хоров диригент и основател на камерния хор „Проф. Георги Робев“ в края на 2003 г. Съставът има интересен и провокативен репертоар от над 200 хорови творби, включващ всички стилове и епохи. Той съдържа многогласни произведения от Ренесанса до наши дни – духовни и светски, които във внимателно конструираните концертни програми се съчетават с православните песнопения на големите майстори на българската, руската и украинската музика. Хорът носи многобройни награди от национални и международни фестивали в България, Австрия, Италия, Германия, Македония, Русия. Няколко поредни участия в Международния фестивал на православната музика в Поморие носят на хора специалните награди на журито за интерпретация на съвременни български църковни творби.

* * *

Всички събития по проект „Концертен цикъл Православие и барок“ са със свободен вход. Следете фейсбук страниците на Ансамбъл Musica Antiqua – София, Българска хорова капела "Георги Робев" и НЧ "Академик Андрей Стоянов-2003" за повече информация за предстоящите събития.

Автор:
Лора Георгиева, Пламен Маслев, Нели Трошева
Публикация:
30.04.2023 г. 12:32
Етикети:
любителско творчествоконцертен цикълконцертиНЧ "Академик Андрей Стоянов - 2003"
хор „Проф. Георги Робев“
Ансамбъл „Музика антика – София“
„Православие и барок“
Посетено:
340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36731-predstoyashti-sabitiya-ot-kontsertniya-tsikal-pravoslavie-i-barok-na-nch-akademik-andrey-stoyanov-2003