Проекти

Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!

На 5 март празнуваме първия рожден ден на уникалния проект на Старозагорската опера „Ние сме музиканти”

Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!: 1
„Ние сме музиканти” на 1 година!
Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!: 2
Децата на "Ние сме музиканти" в концерта "Деца в оркестъра"
Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!: 3
Огнян Драганов, Русалина Мочукова, Христослава Колева - заснемане на видеоклип
Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!: 4
Децата на "Ние сме музиканти". Христослава Колева, Иван Бакоев - скоро в "Есмералда - Парижката Света Богородица"
Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!: 5
Силвия Томова, Христослава Колева и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет - хореографски наставления при заснемането на клипа
Честит рожден ден на „Ние сме музиканти”!: 6
"Ние сме музиканти" стартира на 5 март 2022 - първите занимания с логопеда-терапевт Русалина Мочукова в специално аранжираното кътче в Старозагорската опера

 

На 5 март празнуваме първия рожден ден на уникалния проект на Старозагорската опера „Ние сме музиканти”. С водосвет за здраве и успех, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, точно преди 1 година започна изпълнението на проекта „Ние сме музиканти“ в Държавна опера – Стара Загора. В уютния си дом, Старозагорската опера прегърна първите си „специализанти“.

„Една година по-късно с гордост и удовлетворение отбелязваме успехите, надеждите, вдъхновението и неповторимото усещане да се чувстваш полезен и окрилен от щастливите усмивки на слънчевите деца и на техните родители. Пристъпвайки към съзидателната мисия да помогнем и да приобщим деца и младежи със специални образователни потребности, твърдо вярвахме в силата на музиката и на човешкия дух. И резултатите, които постигнахме под ръководството на оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова, заедно с нейния скромен и сърцат екип, не закъсняха. С гордост отчитаме впечатляващите резултати от програмата, радваме се на положителните промени, заснехме своя първи видеоклип с Хриси (която е със синдром на Даун).

Освен своите индивидуални постижения, децата имаха и своята първа концертна изява, както и своите дебютни участия в спектакли на Старозагорската опера и балет. Тук, в Старозагорската опера, ние празнуваме техните рождени дни! На 19 април предстои вълнуващ дебют на две от децата на „Ние сме музиканти” и на софийска сцена (в Зала 1 на НДК)  в спектакъла на мюзикъла „Есмералда - Парижката Света Богородица”.

Уверено вървим към заветната цел да създадем първия интерактивен сензорен спектакъл в България с участието на децата на „Ние сме музиканти”. А дотогава – очаквам още много рождени дни, които да празнуваме в Операта и много дебютанти в спектаклите на нашия театър!” – споделя директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Децата на „Ние сме музиканти” –  рекламно видео с участието на Христослава Колева

Родителите на децата от „Ние сме музиканти” с благодарност разказват за своето дълбоко усещане за грижа и съпричастност от страна на Старозагорската опера и че това е най-важното за тях; че няма нищо по-хубаво от това техните деца да греят щастливи и да имат нови приятели!

Ето и някои от емоционалните отзиви на родителите:

~ Кики К.: Благодаря за търпението и топлото отношение към нас! Емоциите са много топли и чисти. С вас Павел се учи да приема "различното".

~ Стефка Пеева: При Поли има голямо развитие в работа с екип. Тъй като 4 години беше индивидуална форма и това и повлия зле в отношенията с връстниците. А сега наблюдавам, че започна да разбира, че децата са й партньори. Благодаря за разбирането, търпението и голямата всеотдайност! Бъдете здрави! Обичаме ви! 

~ Александър-и-Милен Милеви: Благодарим от сърце за радостта в очите на нашите деца!!!

~ Зорница Динева: Най-важното за мен е детето ми да бъде щастливо, да възприема нови знания, умения, да има приятели и да се чувства оценено, обгрижвано, уважавано и обичано. А то е такова благодарение на вас Роси, на целия екип. Благодаря Ви за труда, подкрепата, търпението и обичта, с която дарявате моето момче, благодаря за подадената ръка и за възможността, която му дадохте, за вярата в него и в неговите скрити възможности. Цяла една година мина неусетно, всеки път той идва с желание и с удоволствие и с нетърпение пита за госпожа Роси. Винаги съм казвала, че човек може да има много дипломи, но не всеки може да работи от сърце и душа, а за работата с деца трябва точно това, това което давате на децата, Роси - много любов и подкрепа.

~ Ivelina Mincheva: За мен "Ние сме музиканти" е място, където Алекс е приет такъв какъвто е, с обич и разбиране. Също и шанс да се докосне и да бъде част от това красиво изкуство, да научи нови неща, да общува и да бъде щастлив. Операта и библиотеката са му любимите места, и винаги тръгва с голямо желание. Все по-често се случва да ми разкаже, по неговия си начин, какво е правил, при срещите с вас. Много ти благодаря Роси и на всички, които са въвлечени в този хубав проект. 

~ Vanya Ivanova: Всеки път Светльо идва с мотивация и голямо желание при Роси. Винаги когато идва на заниманията, той се чувства коренно различно с децата в Операта. За тази 1 година той измина голям напредък. Благодаря на целия екип за търпението, разбирането и любовта, с която работите! Обичаме ви безкрайно много!

~ Milka Kardasheva: И ние Ви благодарим от сърце! В началото Бобо не искаше да посещава операта, да играе с децата и бях готова да го отпиша.  Сега ходи с голямо желание при РОСИ (усмхва се и се радва) Промени се много. Благодаря и на Борянче! Обичаме Ви!

~ Ivanka Koleva: За мен, "Ние сме музиканти" е един вълшебен проект! Благодарна съм, че Христослава беше включена в него, защото той я измъкна от стреса, в който беше! Донесе ѝ промяна в живота и много нови приятели. Хриси стана по концентрирана и отговорна. Клипчето, което "Ние сме музиканти" засне и в което Хриси беше главна героиня показва най-добре, как се чувства тя. Тя беше безкрайно щастлива и наистина се превърна от едно обикновено момиче в истинска принцеса. Според мен, чрез това клипче "Ние сме музиканти" показаха на обществото, че нашите деца са тук и че могат стига да им се даде шанс. През изминалата година "Ние сме музиканти" допусна Христослава да участва в няколко представления на опера Ст. Загора и така отново показа, че специалните ни деца могат. Това направи Хриси още по-уверена и я накара да повярва, че мечтите се сбъдват. Концертът на "Ние сме музиканти", също беше страхотно изживяване и приключение за много деца и родители. Да видиш, как детето ти е на голямата сцена и показва на всички какво е научило е незабравим спомен. Екипът се справи страхотно и с това предизвикателство! Неусетно измина една година, в която детето ми с нетърпение очакваше неделния ден, в който ще се види с Роси, Боби, Нели и децата на "Ние сме музиканти". За Хриси отпразнуването на 18-тия и рожден ден в операта е най-запомнящия се рожден ден. Тя каза, че винаги си е мечтала за такъв рожден ден, в който да е със екипа на "Ние сме музиканти" и да е поздравена с песен от оперните артисти. Какво повече да иска човек, щом вижда щастие в очите на детето си? Пожелавам на екипа на "Ние сме музиканти" здраве, щастие и търпение! Желая им да продължават да работят още дълги години така, защото те показаха, че го могат! Могат да променят! Могат да сбъдват мечти! Могат да са истински приятели! Обичаме Ви!

~ Elena Milucheva: За групата" Ние сме музиканти" с ръководител Rusalina Mochukova, Боби и Нели. Меги ходи със желание всяка неделя във Операта за да се забавлява с тях и децата. С нетърпение очакваме документалния филм, където Меги рецитира своето стихотворение, което го написаха специално за филма. Благодарим на Роси, Боби, Нели за търпението и всеотдайността, че работят със нея, тя стана по-концентрирана и изпълнителна. Благодарим, че подадоха ръка на моето слънчево момиче да се чувства обичана и щастлива на голямата сцена. Много бързо мина една година от проекта, да сме живи и здрави и още дълги години да съществува групата "Ние сме музиканти". Да се научим да работим в екип и да творим. Обичаме ви!

~ Milica Stileva: Страхотни сте всички, моето дете ходи с желание и аз определено виждам напредък в него! Благодаря ви за всичко, което правите за нашите деца!

~ Радко Бакоев: Сърдечно благодарим за всичко, което правите! Ванко е много щастлив и чака с нетърпение срещите с вас! Бъдете здрави и благословени!

 

Припомняме, че „Ние сме музиканти” е може би най-дълго подготвяният проект на Държавна опера Стара Загора. Окуражен първо в европейската надпревара за иновативни оперни и балетни проекти на филантропската платформа FEDORA, „Ние сме музиканти” достигна в класацията до третото място от стотици проекти на водещи европейски компании. Проектът успя да набере и финансови средства от световни и родни дарители. Изключителен шанс за програмата бе, че оперната прима - солистка на Старозагорската опера Русалина Мочукова е дипломиран логопед-музикотерапевт, което ускори реализацията на първия етап от проекта.  Русалина Мочукова използва в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение, свирене на орф инструменти с интересни игри.

Във фоайето на Операта е аранжирано постоянно цветно и свежо пространство със сцена и подходящи мебели, където се провеждат заниманията (първоначално всяка събота, а след това – в неделя, от 11.30 до 17.00 часа). Старозагорската опера закупи и предостави на децата различни Орф инструменти и аксесоари, необходими за програмата, подготвена и съобразена с потребностите на участниците в отделните групи. Всяка неделя малчуганите идват с нетърпение в своя артистичен дом.

Старозагорската опера е една от малкото културни институции в Европа, която има програма - Арт терапевтични и развитийни работилници "Ние сме музиканти" за работа с деца със специални образователни потребности. За всички участници в програмата заниманията са безплатни.

Целият състав на Старозагорската опера стои непоколебимо зад каузата „Ние сме музиканти”.
 

Честит рожден ден!
 
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
04.03.2023 г. 18:22