Проекти

Животът е един танц

Втори виртуален проект на скулптора Спартак Дерменджиев, посветен на Кристо и Жан Клод

Животът е един танц

 

„Любов, живот, танц...“ с тези думи на 14-ти февруари, в деня на виното и любовта, скулпторът Спартак Дерменджиев покани своите фейсбук приятели на виртуалното събитие „Животът е един танц“ и продължи: „Животът е танц, танцът е любов, любовта е живот и животът е танц отново... едно непрекъсващо перпетуум мобиле, раждащо и живот, и любов, и танц и ... и още.

Тази символика живот - любов - танц е тема и на настоящия проект с който искам да ви поздравя за празника на влюбените.

Но към „триединството“ живот-любов-танц прибавям още един елемент като резултат – изкуството.

Не, не е изкуството на танца. Танцът като изкуство сам по себе си не е темата на това събитие.

Темата или посланието е изкуството да живееш в любов, в ритъм, в синхрон, в едно цяло с другия, в предусещане, в себеотдаване, в непрекъснато движение години, години, години без да забавяте ход, все по бързо и по бързо. Да оставите и публиката и себе си без дъх, и при бурни и нескончаеми аплодисменти да отлетите във вечността.

Гостите на събитието трябваше по интуиция или телепатия да отгатват кои са двамата младежи изобразени на скулптурната композиция в момента на буен танц. Момче и момиче небрежно, дори хипарски облечени, на всичкото отгоре боси, отнесени от танца, символизиращи младостта. Щастливи, безгрижни, нехаещи за общоприети норми отричаха статуквото и налагаха своите вкусове.

И за голяма изненада гостите отгатнаха. Дали по интуиция или телепатия, дали поради скритите жокери, предоставени от автора в текста към събитието, или поради съвсем друга причина, но гостите отгатнаха и разпознаха в танцуващата двойка младите Кристо и Жан Клод.

Така се разкри и цялостната идея на скулптора Спартак Дерменджиев, да покаже пред публика втория проект (виртуален паметник), посветен на Кристо и Жан Клод, този път изобразени като млади и танцуващи.

Как се прие идеята Кристо и Жан Клод да бъдат вечно млади и танцуващи: Бих казал радушно. Ето някои от отзивите:

"Страхотно са станали! Браво, познават се Кристо и Жан Клод". "Интересно и уникално хрумване да са танцуващи!"

"Хайде да ги видим в някой парк като истински паметник!"

"Моята професионална (хореографска) оценка е ВЕЛИКОЛЕПНО изпълнена ИДЕЯ !"

Не знам доколко времето, изпълнено със световни конфликти, природни катаклизми и недостойни политически страсти не попречи да бъде обсъдена авторовата идея.

Защо точно танцуващи? Какво в случая символизира танца?

Затова бих искал да завърша с думите на автори които отговарят на горните въпроси или може би разкриват най-поетично неговата идея:

„... когато ритъмът са ударите на сърцето

когато музиката е вдъхновението

когато танцът е изкуството...“

 

Автор:
Симеон Симеонов
Публикация:
17.02.2023 г. 11:26
Посетено:
677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36403-zhivotat-e-edin-tants