Проекти

„Живот в изкуство“ - шест артистични събития привличат нови публики в Център „Блок 14“ в Русе

21 професионални артисти, 4 художници, 4 критици, 2 млади и бъдещи звезди участват в артистичните събития по проекта

„Живот в изкуство“ - шест артистични събития привличат нови публики в Център „Блок 14“ в Русе

 

„Живот в изкуство“ - шест артистични събития привличат нови публики в  Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ в Русе

Театрален спектакъл, художествена изложба и поредица дискусии привличат нови публики в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ в Русе. Инициативите стават възможни, благодарение на проекта „Живот в изкуство“, подкрепен от Национален фонд „Култура“ по Програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022.

Русенското сдружение „Блок 14“ получи подкрепата от НФК в силна конкуренция – в извънредната програма на НФК кандидатстваха повече от 530 проекта. Общата стойност на проекта е малко над 82 000 лева. Повече от една пета от тях са собствен финансов принос на сдружението.

Театрален спектакъл по книгата на Иван Станков „Вечерна сватба“ с режисьор Евгения Явашева и екип от млади артисти ще оживи истории от русенското минало в края на лятото или началото на есента. Книгата на професора писател е носител на Националната литературна награда „Елиас Канети“ през 2021.

Художниците Николай Бузов, Иво Великов, Николай Димчевски и Валерия Цанкова ще направят изложба „Русенци гостуват на Русе“ с куратор Бистра Лозанова. Изложбата ще бъде представена в ново пространство в Къщата на „Блок 14“ - подпокривното, което ще бъде ремонтирано по проекта.

Асен Терзиев, Андроника Мартонова, Боянка Арнаудова, Вера Млечевска са съвременните авторитети на критиката в различни области, чиито срещи с русенска аудитория вече започнаха.

Подкрепата от НФК по проекта „Живот в изкуство“ ще даде възможност на сдружение „Блок 14“ да оборудва Центъра за изкуство и култура със съвременна сценична и аудиотехника. Така ще осигурява по-качествени собствени събития, но и ще отговори адекватно на нуждите на много гостуващи независими артисти, когато отваря сцената си за тях. И още нещо важно - сдружението ще изгради и собствен сайт, за да увеличи достъпа до аудитории.

„Живот в изкуство“ е нашето мото от създаването ни досега. Ние наистина живеем в изкуството и се радваме, ако можем да привличаме още хора - местни артистични общности, нови и разнообразни публики“- обясни управителят на „Блок 14“ Евгения Явашева.

Асен Николов - дизайнер на цялостното визуално присъствие на сдружението, вече работи и като артистичен мениджър на Центъра за изкуство и култура.

Общо 21 професионални артисти, 4 художници, 4 критици, 2 млади и бъдещи звезди участват в артистичните събития по проекта. Очаква се те да привлекат повече от пет хиляди души на живо - нови и разнообразни публики, а информацията за тях да достигне до широки аудитории. Проектът продължава до края на годината. 

 

Блок 14 - кои сме ние

Цели: Допринасяме за развитието на изкуството и културата в Русе и региона, като създаваме и разпространяваме културни продукти: спектакли, изложби, концерти, събития, синтезиращи различни изкуства; Насърчаваме изучаването, представянето, разпространението и опазването на културата и изкуството сред професионални общности и млади хора; Създаваме условия за развитие на различни изкуства, насърчаваме междукултурния обмен.

Какво правим: Центърът за изкуство и култура „Блок 14“се намира в емблематичната за Русе къща на наследниците на българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов на ул. „Борисова“ 47. Тук млади свободни артисти намират партньори и пространство за реализация на мечтани проекти. Сцената ни е отворена и за вече известни и утвърдени авторитети и професионалисти от различните сфери на изкуството, от чийто опит се учим.

За контакт: Email: blok14ruse@gmail.com

Facebook: @blok14ruse

 

Автор:
Цвета Ненова
Публикация:
10.02.2023 г. 10:36
Етикети:
Евгения ЯвашеваИван СтанковРусе
проект "Живот в изкуство"
изложба "Русенци гостуват на Русе"
"Вечерна сватба"
шест артистични събития
Център за изкуство и култура "Блок 14"
Посетено:
459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36359-zhivot-v-izkustvo-shest-artistichni-sabitiya-privlichat-novi-publiki-v-tsentar-blok-14-v-ruse