Проекти

Сдружение “Арсов саунд” представя най-новия си проект - за първи път в България - „Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени“!

Първата организирана комиксилница ще се проведе на 11 и 12 февруари от 10.30 ч. в Национално читалище на слепите “Луи Брайл”

Сдружение “Арсов саунд” представя най-новия си проект - за първи път в България - „Комиксилница – достъп до култура за зрително  затруднени“!

 

Сдружение “Арсов саунд” представя най-новия си проект -  
за първи път в България - „Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени“! 
 
Англоезична поговорка гласи, че "едно изображение замества хиляда думи." Вероятно това е една от причините комиксите - изкуството да разказваш истории в картинки за герои с необичайни сили - да е толкова харесвано в западните държави. Какво обаче се случва, ако човек не може да види рисунката заради увредено или напълно загубено зрение? Нищо. Огромната част от зрително затруднените хора от всички възрасти в България нямат ни най-малка представа за това изкуство. 
    
На комиксите може да се гледа като свързващото звено между книгата и филма. Има изобилие от адаптирани книги за зрително затруднени, налични на брайл, както и в електронен /текстов или звуков/ формат. През последните няколко години, благодарение на начинанието „Кино за незрящи“ на Международен София Филм фест, бяха адаптирани и няколко значими заглавия от големия екран.  
 
С комиксите обаче нещата не стоят така, поне що се касае до България. В страни като САЩ, Белгия, Япония и др. не просто има достъпни издания, а на места дори се провеждат конкурси за писане на комикси от незрящи и слабовиждащи автори. 
     
Водени от желанието да поправим този пропуск в областта на културата у нас, група от въодушевени творци на изкуство с и без увредено зрение обединяваме усилия в адаптирането на няколко истории в картинки за незрящи и слабовиждащи хора. Начинанието ни, озаглавено „Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени“, цели да създаде подходящи условия за по-пълноправно включване на тази социално уязвима група от нашето общество в културния живот и творческите процеси. За постигането на тази цел са предвидени редица от дейности, насърчаващи срещата и съвместната работа на дейци от областта на комиксите, любители на това изкуство и представители на зрително затруднената общност. Заниманията са замислени така, че да обогатят всяка от заинтересованите страни и да спомогнат за тяхното по-добро разбирателство и сътрудничество. 
 
Първата организирана комиксилница ще се проведе на 11 и 12 февруари от 10.30 ч. в Национално читалище на слепите “Луи Брайл”. 

Програмата включва:  

• Лекция относно история на комикса и неговото създаване с гост лектор Георги Арсов 
• Характеристики и особености на комиксите с гост лектори Мая Бочева - автор на комикси и Никола Райков - илюстратор на комикси 
• Разпределяне на екипи от зрящи и зрително затруднени за работа по адаптация на любими комикси  
 
Вторият етап на проекта е свързан с аудио дублаж на адаптираните комикси, за да бъдат достъпни за максимален брой зрително затруднени! 
 
  
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на  Национален фонд “Култура”  по програма “Социално ангажирани изкуства”. 
 
 ___________________
За контакти: 
Иван Карастоянов - идеен двигател на проекта - 0877 57 36 64 
Мариела Димитрова - медиен координатор - 0888 35 37 32 
Дима Настева - ръководител на проекта - 0889 92 92 72

 

Автор:
Дима Настева
Публикация:
23.01.2023 г. 13:00
Етикети:
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36227-sdruzhenie-arsov-saund-predstavya-nay-noviya-si-proekt-za-parvi-pat-v-balgariya-komiksilnitsa-dostap-do-kultura-za-zritelno-zatrudneni