Проекти

Клавирно дуо „Атмосфери“ и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

„Маргинали“ е първото събитие от фестивал CULTURAMA 2023

 

Клавирно дуо „Атмосфери“ и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

Съвместен музикално-визуален пърформанс на клавирно дуо „Атмосфери“ и визуалния артист Венелин Шурелов ще бъде представен на 18 януари в софийския център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Проектът с интригуващото име „МАРГИНАЛИ“ е първото събитие от фестивал CULTURAMA за 2023 година.

Творческата идея на проекта е на двете млади пианистки Мила Михова и Александра Дичева, които спечелиха Национална стипендия „С усилия към звездите“ в област „Музика“ за 2021/2022 г. „МАРГИНАЛИ“ е резултат от работата на двете стипендиантки през обучителната година и е израз на техните музикални и творчески търсения и вдъхновения. В тази първа изява пред публика с проект, подкрепен от Стипендията, те избраха да представят съвместен пърформанс с визуалния артист, сценограф и автор на интерактивни инсталации Венелин Шурелов.

Концертът на дуо „Атмосфери“ ще представи естонския композитор Яан Раатс с 24 маргиналии за две пиана op.68 (1982) и соната за две пиана op.82 (1990). В контекста на музикалната програма, маргиналиите са 24 кратки пиеси без общо драматургично развитие и наратив. Всеки маргиналий въплъщава различно гранично състояние – първична агресия, медитативна съзерцателност, непоклатима решителност, остър сарказъм и др. В маргиналиите липсва кулминационна точка, те са като своеобразен прелюд към сонатата. Нейната по-крупна форма, бидейки една от най-устойчивите музикални форми въобще, контрастира на минималистичните кратки маргиналии. В сонатната форма музиката на Яан Раатс има пространството да претърпи развитие и да акумулира енергия, за да достигне до своя катарзис в последната част, която е и връхната точка в програмата.

„Естонският композитор Яан Раатс култивира свой ярък музикален език, който следва импулсите на неговата интуиция. Самият той казва, че не обича да ограничава композициите си в контекста на конкретна композиционна техника, а да използва средствата на музиката в помощ на своето въображение. Музиката на Раатс е като мозайка от тонална хармония и модернистични клъстери, полифоничен релеф и фолклорна мелодика, непоклатима монотонност и хумористична игривост и самоирония. Абстрактната природа на музиката на Яан Раатс е стимул за асоциативната мисъл. Това позволява широка художествена и мисловна свобода за изпълнителя и слушателя. Така и двамата влизат в ролята на интерпретатор.“, разказват момичетата от клавирно дуо „Атмосфери“.

„Чуя ли „маргинал“, откликвам. Привлича ме страничното, граничното, периферното. Мила Михова и Александра Дичева предлагат да се разходим в сложната и асоциативна музика на Яан Раатс. Не очаквайте от мен попътни абстрактни визуализации. Ще ви покажа две тела. Съвсем случайно Таня Неделчева и Ралица Георгиева откриха своите в почти танц. По стечение на обстоятелствата хореографски ги моделира Теодора Попова. А между другото постоянно ми се върти фраза от финалния монолог на бащата във филма „Призови ме с твоето име“ –  „А що се отнася до тялото ви, идва момент, когато никой не го гледа, още по-малко иска да се доближи до него.“, споделя Венелин Шурелов.

____________________________________________

Маргиналпериферен, изхвърлен, на границата. Маргинален човеккойто се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми и ценности. Терминът идва от латинското marginalis и означава страничен текст, написан в полето на книгата, който съпътства основния текст (бележка под линия).

МАРГИНАЛИ“ е първото събитие от богатия календар на тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA 2023. Програмата на петото издание на фестивала ще срещне публиката с изключителни български и международни артисти от всички сфери на културата и изкуствата.

Билети могат да бъдат закупени на epaygo.bg, на касите на EasyPay и на място преди събитието.

Събитията се осъществяват от фондация „Културни перспективи“ в партньорство с регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала и с подкрепата на Столична Община, Аксенчър България, Огилви, Портал „Култура“, БНР и ArtLive.

Проектът „МАРГИНАЛИ“ ще бъде заснет от екип на ArtLive и включен в програмата на изцяло обновената платформа – онлайн видео медия, отразяваща артистичния живот в България.

 

ЗА CULTURAMA

CULTURAMA e платформа за идеи и сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. ФЕСТИВАЛ за сценични изкуства на фондация „Културни перспективи“. Една възможност за млади артисти да представят гледната си точка пред публика и да оставят следа като автори. В основата на това пето издание на фестивала отново стои проектa Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

ЗА КЛАВИРНО ДУО „АТМОСФЕРИ“

Зад поетичното име „Атмосфери“ стоят личностите на две млади пианистки – Мила Михова и Александра Дичева. Различни като темперамент и натюрел, те успяват да създадат едно хармонично музикално цяло на сцената. Пътят им към музиката е различен. Мила Михова минава през всички обичайни етапи в изграждането на един музикант – учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на Емилия Канева и след това прави естествената стъпка да продължи образованието си в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“. Александра Дичева завършва Езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ в родния си град Ямбол с отличието на Министерството на образованието и науката „Национална диплома“, но след това вместо университет избира да кандидатства в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“. Точно там, в класа на проф. д-р Борислава Танева, е първата среща на Мила и Александра.

Дуо „Атмосфери“ прави своя дебют през 2017 г. на юбилейното издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO“ с премиерни творби на Пенка Кунева и Константин Илиевски. Следват поредица от значими творчески срещи с музиканти като Пламена Мангова, проф. Томислав Байнов, проф. Мая Райкович, проф. Аведис Куюмджан и проф. Алън Фрейзър, които шлифоват таланта на двете млади пианистки и разширяват професионалните им хоризонти.

От ключово значение за творческото развитие на клавирно дуо „Атмосфери“ е тяхното участие през 2019 г. в Международната лятна академия „isa“ към Университета за музика и изобразително изкуство „mdw“ във Виена, където имат шанса да работят с берлинското клавирно дуо Силвър-Гарбург. През 2020 г. взимат участие и в първото по рода си дигитално издание „isa-digital“. През август 2021 г. е третото им участие в Международната лятна академия „isa“, подпомогнато от Национален фонд „Култура“.

Носители са на първи награди от конкурсите JSFest Internatioinal Music Competition (Финландия) и Danubia Talents International Music Competition (Унгария). През май 2021 г. клавирно дуо „Атмосфери“ става носител на приза „Олга Камбурова“.

Мила Михова и Александра Дичева са стипендианти на Национална стипендия „С усилия към звездите“ в област „Музика“ за 2021/2022 г.

 

ЗА ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ

Венелин Шурéлов е роден през 1977, в Бургас, България. Живее и работи в София. Завършил е „Сценография“ в Национална художествена академия, България – PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“, НХА (2008). Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Основател на „SubHuman Theatre“ (2004) и Арт група „Виа Понтика“ (2002-2005).

Венелин Шурéлов е автор на различни интерактивни инсталации и пърформанси, някои от които са „Машина за рисунки“ (2005), „Fantomat“ (2008), „Orthoman“ (2009) „Tabula Rasa“ (2010), „Стрелбище“ (2012), „Ротор“ (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер-лекцията „Man Ex Machina“, а през 2016 г. поставя пърформанс-инсталацията „Post-Everything“, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни изложби и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

В творбите на Венелин Шурелов са обвързани теоретични търсения, различни дигитални технологии, интерактивни пърформанси и интерактивни инсталации, кибернетична лекция, театрални практики, улични акции, видео арт и видео инсталация, скулптура, електроника и рисунка.

Тази комплексна художествена дейност той подписва под името „SubHuman Theatre“.

„SubHuman Theatre“ се проявява като субпродукт на социалната, политическа, икономическа и културна ситуация. В тази концептуална рамка изследвам междинни състояния на човешкото тяло, фокусирайки се върху неговото маргинализиране. Тя се отнася до декодиране на езика на съвременните митове и кодирането им в нови създания в пресечната точка между човека и технологията.

* * *

За контакти и повече информация: www.culturama.art

 

Автор:
Елица Христова
Публикация:
16.01.2023 г. 12:09
Етикети:
Посетено:
419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36190-klavirno-duo-atmosferi-i-venelin-shurelov-s-obsht-muzikalno-vizualen-parformans