Проекти

БНР търси новите "Български посланици на културата"

Номинации се приемат до края на месец декември на адрес: kulturniposlanitsi@bnr.bg

БНР търси новите "Български посланици на културата"

 

Второто издание на кампанията "Българските посланици на културата" на Българското национално радио е в разгара си. Негов патрон ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. Партньорски организации на кампанията са Държавният културен институт и Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Със старта на кампанията БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни. Номинациите за творци, поставящи България на културната карта на света през 2022 година, могат да бъдат направени до края на месец декември на адрес: kulturniposlanitsi@bnr.bg

В началото на 2023-та година авторитетно жури ще избере 12 от всички предложения, които ще бъдат Българските посланици на културата за 2022 година.

Около Деня на българската просвета и култура БНР ще организира кръгла маса на тема "Власт, медии, култура" с участието на новоизбраните Български посланици на културата за 2022 година.

Организаторите на инициативата имат за цел и да поставят въпроса за необходимостта от структурирани политики за подкрепа на българските творци, избрали да живеят и творят извън страната ни, така както има осигурена подкрепа за българското образование и българските училища зад граница.

В по-дългосрочен план амбицията е за създаване на Фестивал на българската култура, който да се превърне в ежегодна среща и своеобразен духовен мост между творците в България и тези, избрали да творят извън страната ни.

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
21.12.2022 г. 14:34
Посетено:
713
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/36101-bnr-tarsi-novite-balgarski-poslanitsi-na-kulturata